Tokat'ın Erbaa ilçesine bağlı Bağpınar köyü sakinleri, ormanlık alana kurulması planlanan taşocağına karşı çıktı. Köylüler, alanda kesim yapan Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerini engellemek isteyince jandarmanın engeliyle karşılaştı. Kesim ekiplerinin bölgeden ayrılmasının ardından köylüler de evlerinin yolunu tuttu.

Bağpınar köyü sakinleri, güne ormandan gelen ağaç kesim motorlarının sesleriyle uyandı. Ağaçların kesilmesine ve daha önce kanserojen madde olduğu tespit edilen ormanlık alanda taş ocağı kurulmasına karşı çıkan köylüler, "Ne pahasına olursa olsun buraya taş ocağı açtırmayacağız." diyerek tepki gösterdi. Uzun süre Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin çalışma yaptığı alanda bekleyen köylüler, kendilerinden habersiz ormanın satıldığını ve taşocağı yapılacağını öğrendiklerini söyledi. Bu durumu kesim yapan ekiplerden öğrendiklerini belirten köylüler, bunun yanlış olduğunu dile getirerek, çalışanlara tepki gösterdi.

Daha sonra köylülerle alanda kesim çalışması yapan ekipler arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğe olay yerinde bulunan jandarma ekipleri müdahale etti. Köylüler kendilerinden habersiz olarak alanın satıldığını ve işletmeye açıldığını belirterek, "Bu alanın kanserojen madde ihtiva ettiği analizlerle ortada. Burada çalışma yapılmasını istemiyoruz." diye konuştu.

"ASBESTLİ TOPRAKTA TAŞOCAĞI OLMAZ"

Köyün muhtar azası Yusuf Bektaş, "Devlet yetkililerinin daha önce de geldi ve ormanda inceleme yaptı. Ormanın yarıdan fazla alanının asbestli yani kanserojen madde içeren toprakla kaplı olduğunu ve burada herhangi bir iş alanı olamayacağını söyleler. Ormanımıza 60-70 yıldır biz bakıyoruz. Dedelerimizden bu zamana kadar korunmuş ama şimdi ormanımızın satıldığını iddia ediyorlar. Sabah saatlerinde gelerek ağaçlarımızı kesmişler. Kesilmiş ağaçları gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık. Gücümüzün yettiği yere kadar ormanımıza sahip çıkacağız." dedi.

Köy sakinlerinden Durmuş Karagöl de geçimlerinin bağcılık, hayvancılık ve üzüm yaprağı olduğunu dile getirerek, "Eğer ocak açılırsa kanserojenli ocağın tozlarını solumuş olacağız ve üzüm bağlarımız verimden düşecek. Ayrıca köyde 2000'nin üzerinde küçükbaş hayvan var. Bunlar ormanda otluyor. Bunların hepsi kanserojenli havadan dolayı ölecek. Daha sonra da insan ölümleri meydana gelecek. O yüzden devletimizden tek istediğimi,z ormanımızı kimseye satmasınlar, yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

FİRMA SAHİBİ: KÖYDE FAAL DURUMDA 2 TAŞ OCAĞI DAHA VAR

Köyde taş ocağı açmak isteyen Erbaa Eryapı İnşaat Şirketi'nin sahibi ve aynı zamanda AK Parti İl Genel Meclisi üyesi olan Mesut Er ise kuracağı işletme sayesinde köylülere istihdam sağlayabileceğini belirtti.

Köyde şu anda yıllardır faaliyet gösteren 2 tane faal taş ocağı olduğunu söyleyen Er, kendilerinin 100 hektarlık kapatma alanı olan 25 hektarlık işleme alanına sahip araziyi Orman İşletme Müdürlüğü'nden kiraladıklarını belirtti. Yaklaşık üç yıldır köyde taş ocağı açmak çalışma yaptıklarını belirten Er, "Gerekli ruhsatlarımızı ilgili bakanlıklardan aldık. Köyde işletme kurmak çok zor. Gerekli izin ve ruhsatları çıkarmak yıllar sürüyor. Biz ÇED raporumuzu aldık. Köyün 2 kilometre dışındaki bir alanda taş ocağı kuracağız. Köylüler, burada taş ocağı kurulmasına karşı Tokat İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma kararı açtı. Mahkeme bir ay önce yürütmeyi durdurma kararını reddetti. Bizim orada çalışmamıza engel bir durum şu an için yok. Orman İşletme Müdürlüğü sahayı bize temiz olarak teslim edecek. Şu an o çalışmalar sürüyor." diye konuştu.