Bursa’nın Keles ilçesi Kozacağı Vadisi'nde kurulması planlanan termik santral için köylüler ve STK’lardan eylem.

2006’da başlayan ve köylülerin itirazı ile tıkanan süreç 2012’de yeniden canlandı. Yine köylülerle STK’ların itirazı ile sessizliğe bürünen termik santral süreci, yeniden alevlendi.
Yeni bir firmanın bölgede kurulacak termik santral için ÇED sürecini başlattığını ve 8 Nisan’da Ankara’da İDK toplantısının yapılacağı haberini alan köylüler Bursa Çevre İl Müdürlüğüne gelerek eylem yaptı. Köylüler ayrıca topladıkları itiraz dilekçelerini Ankara’da yapılacak olan İDK toplantısına ulaştırılmak üzere il müdürlüğüne teslim etti.

KÖYLÜLER BİN YILDIR ORADA YAŞIYOR YİNE YAŞAMAK İSTİYOR

Çevre il müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan DOĞADER başkanı Murat Demir, “2006’dan beri Keles Kozağacı vadisinde bir termik santral söz konusu. 2006’da köylülerle birlikte direnerek bu süreci engelledik. 2012’de başka bir firma daha büyük bir proje ile burada 23 köyü ve kelesin iki mahallesini ortadan kaldıracak şekilde karşımıza çıktı. 2013’de de halkı bilgilendirme toplantısını bölge halkı yaptırmadı ve süreç tıkandı. 2012’den 15’e kadar bu süreç uzandı ve süreç ertelendi.” şeklinde anlattı.

Geçenlerde Keles bölgesinde kahvehanelerde asılan ilanlarla firmanın yeniden ÇED sürecini başlattığını bildiren Demir, “8 Nisan’da da Ankara’da İDK toplantısı yapılacak. Bizde bu İDK toplantısında değerlendirilmek üzere itirazlarımızı bölge halkı ve 23 köy olarak binlerce itiraz dilekçesini topladık ve burada bu gün Ankara’ya gönderilmek üzere bu çevre ve şehircilik il müdürlüğüne teslim edeceğiz. Bu süreç bizim için tekrar başladı. 2006’da, 2012’de nasıl engellediysek şimdi de engelleyeceğiz. Çünkü o köylüler bin yıldır orada yaşıyorlar ve bin yıl daha orada yaşamak istiyorlar. Bizlerde sağlıklı ve temiz çevre hakkını savunarak bu sürece engel olacağız.” dedi.

İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Kesel Kozağacı köylüleri dernek başkanı Cemal Çakır ise, “8 Nisanda Ankara’da yapılacak inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısı öncesinde bölgeden topladıkları bin civarında itiraz dilekçesini Bursa Çevre İl Müdürlüğüne teslim edeceğiz. Biz yaklaşık on yıllık süreçte hep buna karşı çıktık. Umudumuz odur ki 8 Nisanda ki toplantı neticesinde bu süreç sonlansın ve insanlar bu işten kurtulsun. Çünkü insanların psikolojisi bozulmaya başlandı, sınırlar zorlanmaya başlandı. Bu sürecin bir an önce sonlanmasını ve topraklarında mutlu huzurlu yaşamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Köylülere destek veren aynı zamanda Keles’in gelini olan ziraat mühendisi İnanç Bilgi Çakın ise, “150’ye yakın ürünün yetiştiği Bursa’mız da 70’e yakının ihraç edildiği kiraz ve çileğin yetiştiği dağ yöresi ve Keles’de bu kesinlikle tarım ve hayvancılığı bitirmeye yönelik bir çalışmadır. Çiftçilerimizin ocağına incir ağacı değil, termik santral dikmektedirler.” dedi.
Muhtar ve köylü bayanlar ise bu sürecin artık bitirilmesini isterken, “Biz cennet istiyoruz, cehennemi onlar istiyorsa kurabilirler. Çoluğumuz çocuğumuz geliyor kirazlarımız, bahçelerimiz var onun için kimsenin almasını istemiyoruz. Kül bahçesi değil, gül bahçesi istiyoruz, termik santral istemiyoruz. Köyümüzü bize bırakın yeter” şeklinde tepki gösterdi.