Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyü sakinleri susuzluğa tepki gösterdi. Köylerinde tam Şener Şen’in 'Şalvar Davası' filminde geçen olayların yaşandığını anlatan köylüler, "Evlerde kavgalar, huzursuzluklar had safhada, yetkililer biran önce çözüm bulmazsa boşanmalar yaşanacak." diye tepkilerini dile getirdiler.

Çiftlik köyü sakinleri 90 hanelik köylerinin susuzluk nedeniyle göç edenlerden sonra 40 haneye düştüğünü, geriye kalanların ise gidecek yeri olmayan yaşlı insanlar olduğunu, imkanı olan kimsenin köyde kalmadığını ifade ettiler.

Köylerinin önceden çok sulak bir yer olduğunu ifade eden köy sakinleri, "Köyümüzün içinde ve etrafında 20'ye yakın derin su kuyularımız vardı. Bu kuyular çok bol su topluyordu. Sürekli 2 motor çalışsa bile suda azalma dahi olmuyordu. Fakat son 1 yıldır tüm kuyularımız kurudu, zaten köyümüze hiç şebeke suyu gelmemişti. Köyümüzde hayvancılık ve tarım yapılıyor fakat susuzluk nedeniyle çok zor günler yaşamaktayız. Hayvanları sulamak, kendimiz içmek için her gün traktörü olan traktörle, olmayan el arabası ile su getirmek için başka köye gitmek zorunda, tarım arazilerini sulama diye bir şey ise artık kalmadı.

Birçok köylü evinin önünde yaktığı ateş üzerine kazanlar koyarak içinde kar eritiyor, elde ettiği su ile yemek yapıyor hayvanlarını suluyor. Köy sakinleri haftada bir banyo yapmayı çoktan unutmuş durumda, birçok evde ise su nedeniyle kavgalar yaşanmakta." diye ifade ettiler.

"ŞENER ŞEN FİLMİNDEN FARKSIZ BİR HAYAT YAŞIYORUZ"

Köy sakinlerinden İlhan Toprak, köyde yaşanan susuzluğun had safhada olduğunu dile getirdi. Toprak, şöyle dedi: “Şener Şen filminde yaşananlardan farksız bir durumdayız. Bu susuzluk yüzünden bazı insanların eşi köyü terk etmiş durumda."

Köy sakinlerinden 90 yaşındaki Fatma Ali Kazan çiftinin 62 yaşındaki oğlu ise “Eşim 8 ay önce susuzluk yüzünden köyü terk etti. Ben de gitmek istiyorum fakat annem babama bakmak zorundayım, buradan gidemiyorum. İlçeye falan gittiğimde evde su olmazsa annem ve babam sıkıntı içinde kalıyor.” dedi.

"TOPLAYICI GİBİ OLDUK"

Köy sakinlerinden Sultan Susur ise başka köylere giderek su aldıklarını ifade ederek, “Toplayıcı gibi olduk, böyle olmaz, biz de insanız, biz de Allah’ın kuluyuz.” diye susuzluğa tepki gösterdi.

Köyün yaşlı ninesi Fatma Kazan ise şunları dile getirdi: "Ben 90 yaşındayım, ben bu seneye kadar böyle susuzluk görmedim. Bize sahip çıksınlar, susuzluğumuzu gidersinler." Köyün renkli siması ve aşığı Ali Tanyeli ise yağmur isimli bir türkü seslendirerek, yetkililere sesini duyurmaya çalıştı.