Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyünde yaşayan ve köydeki tek Süryani vatandaş olan 85 yaşındaki Musa Çetraz, Müslüman kapı komşularıyla yüz yıllardır kardeş gibi yaşadıklarını söyledi. Çetraz, “Özellikle bayramlarda bana akrabalarım gibi yaklaşırlar. Ben Müslüman komşularımın bayramını kutlarım onlar da benim bayramlarımı kutlar.” dedi. 85 yaşında olduğunu ve şu ana kadar Müslümanlardan tek kötü söz işitmediğini anlatan Çetraz, atalarının bu köyde doğduğunu ancak daha sonra herkesin farklı yerlere gittiğini ve kendisinin halâ bu köyde olduğunu aktardı.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyündeki tek Süryani vatandaş olan Musa Çetraz(85) kendisini, Müslümanlar arasında yabancı olarak hissetmediğini ifade etti. Çetraz, şöyle devam etti: “4 çocuk sahibiyim, çocuklarım Avrupa’da yaşıyor. Biz köydeki Müslümanlarla karşılıklı olarak bayramlarımızı kutluyoruz. Bayram günü her evi tek tek gezerek Müslümanların bayramını kutluyorum ve evime gelenlere de şeker dağıtıyorum. Sadece camiye gitmiyorum. Köyde eşimle beraber tek Süryani biz kaldık. Doğduğumdan beri köydeyim. Hiç terk etmedim. Babam dedem hep bu köyde yaşamış. Köyde ibadetimi özgürce yaşıyorum. Çok rahatım. 30 yıldır çocuklarım Avrupa’da yaşıyor. Bizim de 2 bayramımız var ve oruç tutuyoruz. Büyük Bahar Bayramı'nda 50 gün oruç tutarım. Küçük Bahar Bayramı'nda ise 10 gün oruç tutuyorum. Bizim bayramımızda da Müslümanlar evime gelerek bayramımızı kutluyorlar. Ben de onlara şeker veya yumurta ikram ediyorum. Müslümanlardan çok memnunum, onları dışarıdaki Süryani arkadaşlarıma da anlatıyorum.”

“TEK EKSİĞİM KİLİSE”

İbadetlerini gerçekleştirmek için 2 ayda bir Mardin’in Midyat ilçesine gittiğini belirten Çetraz, bu konu hakkında destek istedi. Eşi ile beraber gidiş gelişlerde sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çetraz, şunları kaydetti: “İbadeti mi yapmak için eşimle beraber Midyat'a gidiyoruz. Köyde de yıkık bir kilisemiz var. Bu yaşta Midyat'a gitmek için zorluk çekiyorum. 2 -3 ayda ki bir Midyat'a gitmemiz gerekiyor. Buradaki kilise onarılırsa çok güzel olur. Geçimimi tarlalarımı kiraya vererek sağlıyorum. 85 yaşındayım ve çok şükür sağlık sorunum yok. Bunu da doğal ürünlere borçluyum. Pestil, kuru üzüm, yumurta ve doğal tarla ürünleri. Köyümde özgürüm kimse bana zorla bir şey yaptırmıyor. Buradaki kilisenin onarılmasını istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve devletimden yardım istiyorum. Hem Hristiyan devlerinden hem de Müslümanlardan kilisemin onarılması için yardım bekliyorum. Eğer onarmak isterlerse köydeki Müslümanlarla birlikte kiliseyi onarırız.”