Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, depresyon tedavisi sırasında psikiyatrik desteğin yanı sıra diyet kalitesinin de son derece önemli olduğunun görüldüğünü belirtti. Kılırnç, mutluluk veren B12 vitamini içeren besinlerin en başında koyun ve keçi etinin geldiğini kaydetti.

Başkan Hasan Kılınç, yaptığı yazılı bilgilendirmede, birlik olarak yurt dışında ve yurt içinde koyun ve keçi ürünleri ile ilgili yapılan araştırmaları yakından takip ettiklerini belirterek, şu araştırmaya işaret etti: “Yapılan araştırmalarda, birçok besin öğesinin doğrudan depresyon ile ilişkisi olduğu görülüyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre depresyon tedavisi sırasında psikiyatrik desteğin yanı sıra diyet kalitesinin de son derece önemli olduğu görülmüştür. B vitaminlerinin beyindeki serotonin hormonuna (mutluluk hormonu) direkt etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Özellikle kadınlarda düşük gözlenen B12 vitamini içeren besinlerin en başında koyun ve keçi eti geliyor. Çinko yetersizliği olan bireylerde de depresyonun daha sık görüldüğü ve tedavi gören depresyondaki bireylerde de tedaviye yanıtın daha az olduğu görülmüştür. Çinkonun besinsel kaynakları içinde de koyun ve keçi eti yer almakta.”

"5 YILDIR HİÇ ZAM GELMEDİ"

Karkas koyun etinde son 5 yıldır hiç zam olmadığına dikkat çeken Kılınç, “Kırmızı et değil dana eti zamlandı. Daha kaliteli, sağlıklı ve lezzetli olan koyun eti, dana etine göre çok daha ucuz.” dedi. Hasan Kılınç, karkas koyun ve kuzu etine son 5 yıldır zam yapılmadığına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Kırmızı et fiyatları değil dana eti fiyatları yükseldi. Dana etinde yaşanan fiyat artışını kırmızı etin tamamına mal etmek istiyorlar. Karkas dana etin kilogramında bir artış söz konusu 19 liradan 22 liraya yükseldi. Karkas koyun ve kuzu etinde 5 yıldır zam söz konusu değil. Yem başta olmak üzere girdi maliyetleri yüzde 100 artarken karkas et fiyatında bir artış olmadı. Karkas kuzu fiyatı 5 sene önce de 22 TL idi bugün de 22 TL. Daha kaliteli, sağlıklı, lezzetli olduğu kadar uygun fiyatıyla da öne çıkan koyun eti tüketiminin artması durumunda dana eti fiyatındaki artış da son bulacaktır.”

"KOYUN ETİ DAHA SAĞLIKLI VE DAHA UCUZ"

Ankara Birlik Başkanı Hasan Kılınç, koyun etinin Et ve Süt Kurumu’ndaki ve kasaplardaki ucuz fiyatına dikkat çekti. Kılınç, “Koyun eti ülkemiz için kırmızı ette güçlü bir seçenek. Ancak dana eti üzerinden spekülasyon yapılıyor. Dana etindeki fiyat artışını da frenleyecek küçükbaş eti tüketimindeki artıştır. Koyun eti, dana etinden daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha ucuz. Ayrıca bizim damak tadımıza da daha uygun. Hayvan sayımız hızla artıyor, bu da kırmızı et üretiminde ve tüketiminde yurt dışına bağımlılığımızın ortadan kalkması demektir. Üretimde olduğu gibi tüketimi de artırmalıyız. Kırmızı et konusunda bilinçsiz bir topluma dönüştük. Yeni nesil koyun, kuzu, koç, toklu arasındaki farkı genel kültür anlamında bile bilmiyor. Koyun eti fiyatlarını görenler şaşırıyor. Bugün, Et ve Süt Kurumu’nda koyun but 19.75 TL, koyun kol 18.50 TL, koyun gerdan 16.00 TL, koyun pirzola 24.50 TL, koyun güveç 14.25 TL. Koyun eti kasaptaki fiyatı ise 22 TL. Dar gelirli için fiyatlar çok uygun. Koyun eti doğru anlatılır ise tüketimi artacaktır. Tüketiciye koyun etinin üstün özelliklerini anlatmalıyız. Bunun yanı sıra bazı tüketiciler de kasaplarda ve marketlerde koyun eti bulamamakta şikayetçi.” şeklinde ifade etti.