Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimi Yunus Süer tarafından Bugün gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk TV ve Millet gazetesinin de içinde olduğu Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi. Kayyum atamaya siyasilerden, yargı camiasından ve sosyal medya üzerinden çok sayıda tepki geldi.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ GEREKİYOR

Kayyum atanmasına ilişkin karar için ‘kuvvetli suç şüphesinin varlığı' gerektiği belirtildi. Kayyum atamasına ilişkin karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, geçtiğimiz gün, “Şirketimiz nezdinde Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu müfettişlerince 2009-2010-2011-2012 ve 2013 hesap dönemlerini kapsayan tam inceleme çalışmaları sonuçlanmıştır. 2010 yılında yapılan yatırım miktarının 2010 yılında değil 2011 yılında vergiden düşülmesi gerektiği şeklinde bir yorum yer almıştır. 2010 yılına ait vergi cezası tahakkuk ettirilmiştir. Bu husus dışında hiçbir olağan dışı durum tespit edilmemiştir.” açıklamasında bulunmuştu.

KAYYUM ATAMA KARARI VEREN DAHA ÖNCE HAKİM HSYK'YA ŞİKAYET EDİLMİŞ

Hakim Yunus Süer, daha önce Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği gerekçesi ile tutuklanan avukat Umut Kılıç hakkında tutukluluk kararı veren hakim olarak biliniyor. Süer, Baro temsilcileri tarafından HSYK'ya şikayet edilmişti. Ankara'daki eğitim kurumlarına arama kararı veren hakimin de aynı isim olduğu öğrenildi.

CMK 133'E DAYANDIRDI

Ceza Muhakemesi Kanunu 133. Maddesi'nde kayyum atanması ile ilgili, “Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde; soruşturma ve kovuşturma sürecinde, hâkim veya mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyum atayabilir. Atama kararında, yönetim organının karar ve işlemlerinin geçerliliğinin kayyumun onayına bağlı kılındığı veya yönetim organının yetkilerinin tümüyle kayyıma verildiği açıkça belirtilir. Kayyum tayinine ilişkin karar, ticaret sicili gazetesinde ve diğer uygun vasıtalarla ilan olunur.” deniliyor.

KOZA ALTIN YETKİLİSİ: BİZE BİLDİRİM GELMEDİ

Koza İpek Holding'e kayyum atanması kararından sonra Koza Altın'dan bir açıklama yapıldı.

İpek Koza Holding iştiraklerinden Koza Altın yatırımcı ilişkileri bölüm yöneticisi Okan Bayrak, şirkete kayyum atanıp atanmadığı sorusuna, "Bize herhangi bir bildirim gelmedi. Şu anda verebileceğim bir bilgi yok" cevabını verdi.

HDP'Lİ AYHAN BİLGEN: DİKTATÖRLÜKLERDE YAŞANABİLECEK NİTELİKTE OLAY

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Koza İpek Grubu'na kayyum atanmasının sadece diktatörlüklerde görülecek bir olay olduğunu belirterek, "Türkiye'yi uluslararası arenada ve genel kamuoyu önünde ciddi biçimde rencide edecek bu tutumun faturasını bütün bir ülkenin ödeyecek olması da büyük bir ayıptır" dedi.

Bilgen, "Bu uygulama doğrudan doğruya basın özgürlüğünün tümüyle askıya alınmasıdır. Kayyum tayini gibi çok olağanüstü ortamlarda uygulanabilecek bir düzenlemenin bu kadar keyfi biçimde ve asla kabul edilmeyecek makul olmayan gerekçelerle uygulamaya geçirilmesi, bilgiye ulaşma hakkın fiilen engellenmesidir. Bu uygulamanın çok uzun süre geçmeden telafi edilmesini ve daha fazla hak ihlaline sebebiyet vermeden geri dönülmesini umut ediyoruz. Türkiye'yi uluslararası arenada ve genel kamuoyu önünde ciddi biçimde rencide edecek bu tutumun faturasını bütün bir ülkenin ödeyecek olması da büyük bir ayıptır.

Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporunda ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bu konudaki ikazları son derece sert olacak. Bu, hele seçim döneminde ancak otoriter rejimlerde, diktatörlüklerde yaşanabilecek niteliktedir. Bunun toplumun hak ettiği özgürlüklerle izah edilebilir yanı yok. Türkiye'nin iddia ettiği itibarıyla da asla izah edilemez bir durumdur." ifadelerini kullandı.

HUKUKÇULAR: KAYYUM BAĞIMSIZ OLMAK ZORUNDA

Avukat Hüseyin Uğur Poyraz, Türkiye'de, siyasetin hoşuna gitmeyen tüm gruplara karşı kimi zaman vergi denetimi, kimi zaman TMSF eli ile kimi zaman da ticaret hukukunun bazı hükümlerin etkin bir biçimde işletildiğini söyledi. Avukat Poyraz, konu ile ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Bir şirketin yönetiminin acze düşmesi veya başka bir gerekçe ile şirketi yönetmesi için mahkeme kararı ile kayyuma devredilir. Kayyum, şirketin hak ve alacaklarını iyi yönetmekle mesuldür. Burada kayyumun çok önemli bir görevi var. Hem şirket ortaklarına karşı hem de devlete karşı bağımsız olmak zorunda. Siyasi otoritenin isteği doğrultusunda hareket ederse, kayyum suç işlemiş olur. O nedenle, kayyum atandığı görevi tam bir tarafsızlık ve basiretli bir tacir sıfatı ile yapmak zorunda.”

Poyraz, bu türden kararların, ekonomi için de risk oluşturacağını, başta yabancılar olmak üzere yatırımcıları ürkütebileceğini ifade ederek, “Bunlar sorunlu kararlar. Türkiye'de, siyasetin hoşuna gitmeyen gruplara yönelik, kimi zaman vergi denetimleri, kimi zaman TMSF eli ile, kimi zaman da ticaret kanunun bazı hükümleri uygulanarak el konuluyor. Ancak bunlar son derece riskli durumlar” dedi.

EKONOMİ İÇİN RİSK OLUR

Bu türden kararların, ekonomi için de risk oluşturacağını, başta yabancılar olmak üzere yatırımcıları ürkütebileceğini ifade eden Av. Çağrı Çetin "Ergenekon soruşturması başladığından beri hukuk herkese lazım diyordum. Devam eden soruşturmalara dair yargısız infazlar yapıldı.Yargısız infaz yapmak bir hukukçuya yakışmaz lakin kayyumun atanması haberi karşısında aklıma ilk gelen orda çalışan basın emekçileri oldu.Siyasi bir intikam operasyonu değil, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını dilerim" şeklinde konuştu.

DELİLER SOMUT OLMALI

Av. Yasemin Bal ise konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Savcılığın bu yönde bir karar verebilmesi için ‘aciliyet' koşulunun gerçekleşmesi gerekmektedir. Soruşturma sırasında tedbir mahiyetinde olabileceğinden Sulh Ceza Hakimlikleri Kanunu kapsamında ve Ceza Muhakemesi Kanunu 133'ncü maddesine istinaden Sulh Ceza Hakimliğince de bu karar verilebilir. Ancak kanun, kayyım atanması kararı verilebilecek suçları teker teker (9 adet) saymıştır” dedi.

Av. Bal açıklamasının devamında “Bu tip kararların çok ciddi bir biçimde incelenerek ve somut delillere dayanarak verilmesi gerekir. Türkiye ticaret yapan çok uluslu şirketleri dahi ürkütür. Bu firmaların binlerce çalışanı yüzlerce tedarikçileri var. Ekonomi için çok ciddi riskler bunlar. Bu durum, hem yerli yatırımcının hem yabancı yatırımcının, Türkiye'ye yatırım yapma konusundaki planlarını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca bu türden kararların, bir süre sonra yargıdan, Türkiye'ye yüklü faturalar çıkararak dönebileceğini de görmek gerekir” dedi.

BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ

Sermaye Piyasası Kurulu eski Başkanı Doç. Dr Doğan Cansızlar, Koza-İpek Holding ile ilgili kararın şaşırtıcı olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Yargı kararı olduğu için ,diyecek bir şey yok. Kararın gerekçesini görmek lazım. Holding bünyesinde halka açık şirketler olduğu için Kamuyu Aydınlatma Platformuna bildirilmesi gerekir. Zaten uzun süredir sistematik bir kampanya yürütülüyordu. Böyle olacağı belliydi.

Söz konusu bu kararın ardından ise sosyal medyadan büyük tepki gelmeye başladı. İşte sosyal medyadan bu hukuksuz karara gösterilen tepkiler:

Zafer Özcan ‏@ZaferOzcan_

Bir savcı ve bir hakim kararı ile bir holdinge kayyum atanıyorsa, ülkede hiçbir şirket kendini güvende hissedemez! Olay bu kadar net!

fatih portakal ‏@fatihportakal

Koza 'ya kayyum atanması 'hukuk mi keyfi mi' o grubun yaşadıklarına baktığınızda hukuki olmadığını söyleyebilirsiniz. Yarın peki kime?

Lütfü Türkkan

Zulmetmeye devam ediyorlar.

ufuk ŞANLI @sanliufuk

Seçimlerde oy çalabilmek için muhalif kanalları ve Anadolu Ajansı'nın tek rakibi olan Cihan Haber Ajansı'nı susturmak zorunda...

hanım büşra erdal @busra_erdal

Aydın doğan hakkında da şu an terör soruşturması var. Bu mantıkla koza-ipek'e el koyan yarın Aydın Doğan'a da el koyar. Hukuk yok çünkü

Mehmet Aysan @mhmtaysn

İpek Holding'e kayyum atanması, seçim öncesi muhalefetin sesini kesme hamlesidir. En sert tepkiyi vermesi gerekenler muhalefet partileridir.

Sami Karahan @profsamikarahan

Yönetim yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulmasına karar verilmiş.

CEM TOKER-LDP GN BSK @tokcem

Legal görünümlü illegal gasp..

SEÇİM GÜVENLİĞİNDEN BAHSEDİLEMEZ

18 Mart Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Sedat Laçiner de kayyum atama kararını eleştirerek, “ 2 tv, 2 gazete ve 1 radyo, seçime 6 gün kala susturulursa orada basın özgürlüğünden ve seçim güvenliğinden bahsedilemez”dedi.

Fatih Vural @fatihvural_

Özel mülkiyete çökmek, bir AKP geleneği haline geldi. Gazeteci arkadaşlarıma çok geçmiş olsun.

Savaş Genç @savasgenc

AKP marjinalleşti. Daha da marjinalleşecek. Hukuk ve demokrasiye dönme şansları yok. Kurtuluş reçeteleri kaos. Bu kayyum değil gasptır.

Prof.Dr. Haluk Savaş @drhaluksavas

Medyaya el koymaya kalkanlar her tür işlemi yapabileceklerini gösteriyorlar... Demokrasinin de kendini savunma hakkı vardır...

feyzi işbaşaran @feyzi_isbasaran

#Diktatorcıldırdı Artık her kesin malına el koyacak. Kimsenin mal ve can güvenliği kalmadı.

Gültekin Uysal @dpgenelbaskani

Hukuk-Demokrasi mülkiyet hakkı ile başlar. Koza-İpek Medyaya el konulması hukuk ve demokrasinin sıfırlandığının ispatıdır.

Hakan Şükür ‏@hakansukur

Artık Türkiye de hiçbir özel şirketin hukuki koruması yoktur.#İpekKoza'ya kayyum atanmasına karar verildi.Ank.Cum. Başsavcılığı talep etmiş.

Emrullah Bayrak @bayrak25

Oldu olacak Yüksek Seçim Kurulu'na da kayyum atasınlar. Seçimleri huzur içinde yapalım.

Cafer Solgun @CaferSolgun

Savcılık kararıyla kayyum atamak??? Bu, düpedüz zorbalık ve "çökme"...

Yakup Sağlam @yakupsaglam

Şimdi muhalefet partileri çıkacak "kınıyoruz diyecek 2 açıklama yapacaklar" boşuna... Keşke 4 aydır yatmayıp Sulh Cezaları kaldırsalardı.

Melek İpek Anne @MelekIpekAnne

" Olsun be aldırma Yaradan yardır Sanmaki zalimin ettiği kârdır... Mazlumun ahı indirir şâhı Her şeyin bir vakti vardır. " Yunus Emre

Dr. Sadettin Orhan @sadettinorhan

1 hakim kararıyla, devlete-özele bir kuruş borcu olmayan Koza Holding'e kayyum! Dua edin bu kantar sizi tartmasın... #Kozaİpek

Bulent Kenes @bkenes

Hukuksuzluğa, despotluğa, keyfiliğe maşalık eden malum hakimler ve savcılar bile bile suç işliyor! Hesabını soracak olan yine hukuk/yargı!

mehmet kamış @mhmtkamis

Hiç şüphemiz yok ki insanlık onuru zalimleri yenecek!

Melek İpek Anne @MelekIpekAnne

" Rabbin için sabret " (Müddessir / 7)

Koray Çalışkan @koraycaliskan

Halka arz edilmiş İpek Koza'ya devletin el koyması, hem halka hem girişimciliğe ekonomik darbedir. Böyle mi Adalet, böyle mi Kalkınma?

Celil @csagir2015

Teşebbüs hürriyetinin ve hukukun kalmadığı yerde yabancı yatırımcı da kalmaz. Yaklaşan kriz ayakkabı kutusu olanları değil milleti yakar.