TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Altay, partisinin Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı ziyaret etti.

Altay'ın milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin izlenebilecek yöntemler konusunda partisinin önerilerini aktardığı ziyaret 15 dakika sürdü.

Bostancı, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP'nin önerisinin üç teklif üzerine şekillendiğini, bunlardan birinin Anayasanın 83. maddesinin yeni baştan ele alınması, ikincisinin yolsuzluklar konusunda Meclis'in mevcut usullerinin hızlı şekilde işletilmesi, üçüncüsünün ise Anayasa 83. maddede geçici düzenleme yapılmasına ilişkin mukabil teklif olduğunu söyledi.

Önerinin kendilerine hayli yakın olduğunu söyleyen Bostancı, "Müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Gerekli yerlere ileteceğim, bunun değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir." dedi.

"Mümkünün sanatını icra etmek isteriz"
Bir gazetecinin "Dokunulmazlıklar konusunda illa dört partinin aynı yönde hareket etme şartınız var mı?" sorusu üzerine Bostancı, şunları kaydetti:

"Biz tabii dokunulmazlıklar gibi önemli bir konuda parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin ortak bir çizgide buluşmasını temenni ederiz, isteriz. Bizim talebimiz elbette 4 partinin birleşmesidir ama bu mümkün olmazsa, mümkünün üzerinden yürürüz. Siyaset, Bismark'ın dediği gibi mümkünün sanatıdır. Biz de mümkünün sanatını icra etmek isteriz."

CHP Grup Başkanvekili Altay: Üç ayrı teklif sunduk

CHP Grup Başkanvekili Altay ise gazetecilere açıklamasında, AK Parti'ye konuya ilişkin üç ayrı teklif sunduklarını belirterek, "Onların da üçüncü seçenekle ilgili daha uzlaşılabilir bir yaklaşımda olduklarına ilişkin bir kanaat aldım. Tabii onlar da yetkili kurullarında değerlendireceklerdir" diye konuştu.

Üçüncü tekliflerinin, AK Parti'nin kendilerine sunduğu ve kamuoyuyla paylaştığı teklifin bir parça revize edilmiş hali olduğuna işaret eden Altay, şöyle devam etti:

"Onlar dediler ki 'Şu anda TBMM'de bulunan bütün fezlekeleri Anayasa'ya geçici madde koyarak dokunulmazlık kapsamı dışına atalım ve Başbakanlığa ve ilgili yargı mercilerine gönderelim'. Biz diyoruz ki tamam, buna da varız. Şöyle varız, bunu daha güzelleştirdik, doğrulaştırdık biz. Anayasa'ya koyacağımız geçici maddenin, dolayısıyla Anayasa değişikliğinin tarihi itibarıyla o tarihten önce işlenmiş ama fezleke düzenlenmemiş, parlamentoya intikal etmemiş suçlar ortaya çıktığında da bu suçlar dokunulmazlık kapsamının dışında kalsın."

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz-Seval Güler