Adana’nın Kozan ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 90 evde radyasyon ölçümü yapılacağı bildirildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Kozan Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yürütülen Ulusal Radon Programı kapsamında Kozan’da daha önceden belirlenen 90 eve, radon gazı ölçümü için cihaz yerleştirilmeye başlandığı açıklandı.

İlçe Toplum Sağlığı Müdürü Doktor Konca Açıkgöz tarafından yapılan yazılı açıklamada, radon gazının sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli etkeni olduğu ve bu gazın binaların temelindeki kayalar ve topraklardan yayıldığına dikkat çekildi.

Yurt genelinde 81 ilde 62 bin hanede ölçüm yapılacağını, Kozan’da ise 90 eve radon gazı ölçümü için cihaz yerleştirmeye başladıklarını belirten Açıkgöz, projenin amacının bu gazın insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi, ‘Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası’ oluşturulması olduğunu ifade etti. Bu sayede kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının da belirlenebileceğini söyleyen Açıkgöz, elde edilen veriler ışığında Ulusal Radon Kontrol Programı geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında imzalanan protokol çerçevesinde, önümüzdeki beş yıllık ev içi radon seviyesi haritasının çıkarılacağını sözlerine ekledi.