Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Bilim Bakanı Svenja Schulze kalabalık bir heyet ile bir dizi üniversite ile görüşmek ve işbirliği anlaşması yapmak üzere İstanbul’a gitti.. Gezinin amacı KRV’yi uluslararası platformda bilim alanında varlığını hissettirmek olarak açıklandı. Bu ziyaretin bir diğer amacının KRV üniversiteleri ile Türkiye’deki üniversitelerin işbirliğinin de artması olduğu açıklandı. İstanbul’daki ilk gün heyet başkonsoloslukta ağırlandı ve konsolos yardımcısı Dr. Philip Deichmann, Türkiye hakkında genel bir brifing verdi.

Buradaki temasların ardından Sosyal Demokrat Partiye yakınlığı ile bilinen Friedrch Ebert Vakfı İstanbul ofisine giden heyet, vakfın Türkiye temsilcisi Dr. Felix Schmidt ve bir gurup bilim insanı ile fikir alışverişinde bulundu. İki ülke üniversiteleri arasındaki işbirliği ve buna bağlı çıkabilecek sorunların masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının bilim dünyasındaki rolleri ve Alman çıraklık sisteminin Türkiye’deki durumu konuşuldu. Türkiye ile Almanya arasında Dostluk ve Dayanışma Derneği’de (TADEV) toplantıda yer aldı.

TADEV KRV’li delegasyona, Almanya’da yaşayıp geri dönüş yapan Türkleri bünyesinde barındıran bir dernek olarak bu kişilere yerel ve yabancı kurumlarla irtibatları konusunda bilgilendirmede bulundu. Cuma gününe kadar sürecek temaslarda Paderborn Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi ve RWTH Aachen ile de Yeditepe Üniversitesi işbirliği anlaşması imzalayacak. Programda ayrıca yeni kurulan ve ağır aksak yürütüldüğünden şikayetçi olunan Türk Alman Üniversitesi yetkilileri ve birçok vakıf ve devlet üniversiteleri ziyaret edilecek.

STK ve düşünce kuruluşları ile de görüşmelerin yapılacağı geziye Duisburg-Essen, Bielefeld, Paderborn ve Köln Üniversitelerinden temsilciler katıldı. Bazı üniversitelerin temsilci olarak Türk kökenlileri göndermeleri dikkatlerden kaçmadı. Heyette RWTH Aachen adına Dr. Bayram Aslan, Fachhochschule Bielefeld adına Prof. Dr. Rıza Öztürk ve hem Dusiburg-Essen Üniversitesi hemde Türkiye ve Uyum araştırmaları Merkezi (ZfTI) adına da Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan bulundular.