Kuzey Ren Vestfalya (KRV) NSU Araştırma Komisyonu Başkanı SPD Eyalet milletvekili Nadja Lüders, komisyon başkanı olduktan aylar sonra kafaları karıştıran bir açıklama ile gündeme geldi. Avukat Lüders elektronik posta yoluyla yaptığı basın açıklamasında 1999 yılında Michael Berger adındaki bir cinayet suçlusu Neonazi’nin avukatlığını yaptığını dile getirdi. Lüders’in müvekkili olan Michael Berger silah meraklısı ve Dortmund Nazi çevresinin tanınmış bir yüzü olarak biliniyor. Sabıkalı Berger, 14 Haziran 2000 yılında bir polis kontrolü sırasında kaçmış, polisin takibinden kurtulmak için Dortmund Waltrop’ ta 3 polisi öldürmüş, ardında intihar etmişti.

Lüders mailinde cinayetlerden bir yıl önce Berger’in işten çıkarılmasına karşı yürütülen bir davayı üstlendiğini, bu davada herhangi bir siyasi veya ırkçı içeriğin bulunmadığını ve komisyonun araştırdığı konular ile ilişkisinin bulunmadığını açıkladı. Bu açıklama ile komisyon başkanlığına ve yüklendiği göreve gölge düşürebilecek ihtimallerin önüne geçmeyi hedefleyen Lüders muhalefet tarafından eleştiriliyor. KRV muhalefet lideri Armin Laschet (CDU) sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile duyduğu kuşkuya açıklık getirdi.

Armin Laschet, @ArminLaschet hesabından Der Westen Gazetesi’nin haberini paylaşarak, ‘Bu normal mi? NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Dortmundlu sağcı katili tanıyordu’’ tweetini paylaştı. Kasım 2014’ten bu yana çalışmalarını sürdüren KRV NSU Araştırma Komisyonu bugüne dek sadece bir kaç kez bir araya geldi. Nadja Lüders daha önce Köln Keup Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırı hakkında WDR’de yayınlanan bir televizyon programında güvenlik güçlerinin hatalarda bulunduğunu dile getirmiş ve olaya yataklık eden yardımcıların olduğundan emin olduğunu aktarmıştı.

Bir başka röportajında Dortmund’da bulunan Nazi yapılanmalarının yeterince ciddiye alınmadığını, bu konudaki son on yıllık değerlendirmeleri tekrar gözden geçirmenin gerekli olacağını ifade etmişti. KRV NSU araştırma komisyonunun en temel vazifesi 1991 yılından bugüne kadar ırkçı terörü en ince ayrıntılarına kadar incelemek ve güvenlik birimlerinin özellikle NSU cinayetleri ve terör saldırıları doğrultusundaki başarısızlığını gün yüzüne çıkarmak.