Geçtiğimiz günlerde Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel tarafından ortaya atılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde tarihi geçmiş ilaç kullanıldığı iddiaları hakkında açıklama geldi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başjekimliği tarafından yapılan açıklamayı sorumlu gazetecilik gereği aynen yayınlıyoruz. 

İLGİLİ HABERİMİZ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte KSÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başjekimliğinden Yapılan Açıklama:

Bazı Medya Kuruluşlarında Yer Alan, KSÜ Araştırma Ve Uygulama Hastanesinde Günü Geçmiş İlaç Kullanımı İddiası İle İlgili Açıklama

Kahramanmaraş’ta 3. basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet sunan, sağlık alanında başarılı adımlar atan ve üstün gayret gösteren Araştırma ve Uygulama Hastanemiz, özverili sağlık personellerimizle hizmet vermeye devam etmektedir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde miadı dolmuş ilaç alımı ve kullanımı konusunda bazı basın kuruluşlarında çıkan haberler ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu hâsıl olmuştur.

Etken maddesi nedeni ile hastanemizde bulundurulması zorunlu ilaçlar arasında olan ''Daizyn 45.5 mg/2 ml için yapılan satın alma ihalesinde ilaç firmalarından teklif gelmediğinden doğrudan temin yöntemi ile ilana çıkılmış ve 26.02.2019 tarihinde alımı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ilaçların bir kısmının üzerine yapıştırılmış etiketlerde yer alan bilgiler ile ampul camına işlenmiş parti numarası ve son kullanma tarihi bilgisinde farklılık olduğu görüldüğü anda ilaçların Üniversitemiz hastanesinde kullanımı durdurulmuştur. 19.06.2019 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na ve tedarikçi firmaya başvuruda bulunulmuştur. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, üniversitemize hitaben gönderdiği 01.07.2019 tarih ve E.102853 sayılı yazısında geçmiş tarihli boş ampullerin kullanılmasına uygunluk verildiği ve ilaç tarihinin ampul üzerine yapıştırılmış bulunan etiketteki tarih olduğu bildirilmiştir. Bu yazışmalar üzerine, Üniversite hastanemiz tarafında kullanımı durdurulan söz konusu ilaç yeniden kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve ilgili firma ile yapılan yazışmalarda; firma tarafından geçmiş tarihlerde ithal edilmiş, ancak o tarihlerde dolumu yapılamamış boş ampullere, daha sonra ilaç dolumunun yapıldığı, ampule ilaç dolumunun yapıldığı tarihi gösteren kâğıt etiketin ampul üzerine yapıştırıldığı belirtilmiştir. Firma bu işlemi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun uygunluk vermesine istinaden yapmıştır. Bu nedenle, ilacın son kullanım tarihi dolum yapılmadan önce boş ampul üzerinde yazılı olan tarih değil, dolum yapıldığı sırada ampul üzerine yapıştırılan etikette yer alan tarihtir.

Daha sonra 10.03.2020 tarihli Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun yazısında, ampul üzerinde ve etikette yer alan tarihlerin farklı oluşunun ülkemizde farklı hastanelerde de gündeme gelmesi, yanlış anlaşılmaların olması, kullanıcıların ikileme düşmesi ve çeşitli şikâyetler üzerine hem ampul hem de kâğıt etiket üzerinde son kullanım tarihi yazılı ilacın geri çekilmesine karar verildiğini bildirmiştir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun yazısına istinaden hastanemizde bulunan 9225 adet Daizyn Ampul Yeni İsviçre Sağlık Hizmetleri İpek İlaç Ecza Deposuna iade faturası (Fatura Tarihi:31.08.2020; No; 02799; Tutarı; 4.184 TL tutarında) kesilerek iade edilmiştir.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin bilimin ve tekniğin ışığında hastalarımızın şifa bulmalarını sağlamak için azami hassasiyet içerisinde olduğunu bildirmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurular.