Aydın’da 10 yıldır bronşit teşhisiyle tedavi gören 11 yaşındaki Efe Yıldırım’ın, kistik fibrozis (KF) hastası olduğu ortaya çıktı. Akciğerinde toplanan balgamları atamayan, nefes boruları tıkanan ve nefes almakta zorlanan Efe, yurtdışında gen tedavisi göremezse ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda kalacak. Nefes almakta zorlandığı için okula bile zorla gidebilen Efe Yıldırım’ı, ailesinin yurtdışında tedavi ettirecek parası olmadığı için zamanla hastalığı sebebiyle hareketleri kısıtlanarak hayatı daha da çekilmez hale gelecek. Efe için umut olan ABD’deki gen tedavisi için aile, yetkililerden yardım ve destek bekliyor.

Doğduktan iki ay sonra nefes almakta zorlanan ve devamlı öksüren Efe Yıldırım, 10 yıl bronşit teşhisiyle tedavi gördü. Hastalığı geçmeyince bir yıl önce Ege Üniversitesi Hastanesi’ne götürülen Efe'ye KF teşhisi koyuldu. Akciğerlerindeki balgamı atamadığı için solunum yolları tıkanan Efe’nin hayatının çoğu hastanelerde geçiyor. Babası Ersin Yıldırım, “Çocuğumuz 2 aylıkken hastalandı. Bronşit teşhisiyle 10 yıl tedavi görüyorduk. Bir yıl önce KF hastalığı teşhisi koyuldu. İlaçlarla tedavi görüyoruz. Kesin tedavi için ABD’de bir klinikte gen tedavisi gerekiyormuş. Bunun için de 500 bin TL gerekiyor diyorlar. Bizim bu parayı bulmamız mümkün değil. SGK ile de görüştüm, 'Biz bu parayı karşılayamayız.' dediler. Şimdi bekliyoruz. Biz de çocuğumuzun diğer çocuklar gibi koşup oynamasını, bisiklete binebilmesini ve okuluna düzgün gidebilmesini istiyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanımız'dan, Başbakanımız'dan ve Sağlık Bakanımız'dan destek ve yarım bekliyoruz. Benim çocuğumun hastalığı, eğer gen tedavisi olmazsa ömür boyu devam edecek. Birkaç yıl sonra hastalığı nedeniyle hareketlerinde kısıtlamaların daha da artacağını ve ileriki yaşlarda yürüyemeyeceğini söylüyorlar. Biz çocuğumuzun sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Bizim buna imkanımız yok ama devletimizin buna imkanı var. Devletimiz, çocuğumuza sahip çıkıp tedavisini yaptırsın.” dedi. Nefes almakta zorlanan Efe, ailesinin yardımıyla yürüyebiliyor. Annesi Cemile Yıldırım ve babası Ersin Yıldırım, çocuklarını çoğu zaman kucakta taşıyorlar.

Yıldırım ailesinin, çocuklarının mecburi tedavilerini bile zor şartlar altında yaptırdığını belirten Seferler Mahallesi Muhtarı Reşit Çiçek de devletin gerekeni yapmasını beklediklerini söyledi.