Terme’de yapılması planlanan Termik santral için 26 Haziran’da yapılacak İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) toplantısı öncesi Terme Çevre Platformu (TERÇEP) yönetimi ve santral karşıtları bir araya gelerek istişare ve değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Kul, Samsun’un milletvekillerine, STK ve siyasi parti başkanlarına destek çağrısında bulundu. Terme Belediye Başkanı Kul, bölgede kullanılması planlanan termik santral için, "Bu siyasi iktidar tarafından verilmiş bir karar bile olsa ben bu kararı uygulamayacağım ve sonuna kadar karşı çıkacağım." dedi.

Terme'ye yapılması planlanan termik santrtal ile ilgili 26 Haziran'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda düzenlenecek toplantı öncesi TERÇEP ve Termeliler harekete geçti. Terme Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, TERÇEP Dönem Başkanı Hasan Demir, Terçep Yönetim Kurulu üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve Ünye Çevre Platformu Yönetim Kurulu üyeleri yanı sıra TMMOB Samsun IKK, Samsun Elektrik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri başkanları katıldı.

TERÇEP BAŞKANI: GEREKİYORSA KANUN VE YASALARIN DIŞINA ÇIKARIZ

Terme Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda 26 Haziran'da Ankara'ya gitme ve ÇED raporuna toplu olarak itiraz dilekçesi verilmesi kararı çıktı. Toplantının moderatörlüğünü TERÇEP Dönem Başkanı Av Hasan Demir ve Cemil Keleş yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TERÇEP Sözcüsü Hasan Demir, "26 Haziran ÇED toplantısı öncesi görüş ve bildirileri konuşmak için buradayız. Perşembe gününe kadar neler yapabiliriz, bunu konuşacağız. Bu sorun sadece TERÇEP’in değil, bölgenin sorunu. Zaman birlik olma zamanı. Santralin Terme’ye kurulmaması konusunda kanun ve yasalar çerçevesinde her türlü haklarımızı arayacağız. Kanun ve yasaların dışına çıkmamız gerekiyorsa hiç tereddüt etmeden de kanun ve yasaların dışında hareket ederiz." ifadelerini kullandı.

'DAVET GELMESE DE ANKARA’DA OLACAĞIZ'

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ise şöyle konuştu: "Bizim İKK’da yani ÇED toplantısında yer almamız gerekiyordu, fakat çağırılmadık. Dilekçe gönderdim, davet gelmedi. Ama biz yine de orada olacağız. Bizi içeri almasalar da grup olarak giderek demokratik tepkimizi göstermeliyiz. Hedef belli. Santrali buraya yaptırmamak. Siyaset çözüm üretme siyaseti. Siyasetçiler ve Termeliler bir araya gelmeli. Bu iş belediyenin değil, halkın elinde. Bizi aşabilirler ama halkı asla. Halka rağmen santral yapılamaz. Eleştirilerin verilere dayalı olması lazım. Suçlu bulmak sorunları çözmez. Bizim ortak paydamız Terme."

'SANTRAL KARARI ÇIKSA DA UYGULAMAYACAĞIM'

Santral konusunun siyasete alet edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Kul, "Terme'ye yapılacak termik santral sadece Terme değil, Samsun, Ordu ve tüm çevrenin ortak sorunudur. Bu siyasi iktidar tarafından verilmiş bir karar bile olsa ben bu kararı uygulamayacağım ve sonuna kadar karşı çıkacağım. Santralin yapılmasını engellemek için ben teknik, hukuki tüm çalışmaları yapıyorum, yapanlarla birlikte hareket ediyorum. 26 Haziran'da teknik konularla ilgili itirazlarımızı da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ancak bu yeterli değil. Halkımızın desteği gerekiyor." diye konuştu.

'9 MİLLETVEKİLİMİZİ STK VE SİYASİ PARTİLERİN BAŞKANLARINI 26 HAZİRAN'DA BAKANLIĞA BEKLİYORUZ'

Konunun siyasi kararın ötesinde bürokratların ve sermaye çevrelerinin baskısı ile devam ettiğini bildiren Kul, "Bana hükümetten hiçbir uyarı gelmedi. Santral buraya kurulursa Terme olmaz. Santral içinde oyun var. Santral için henüz imar uygulaması yapılmadı ve yer bile satın alınmadı. Santralin imarı konusunda Büyükşehir Belediyesi ile aynı düşüncedeyiz. Buradan Samsun'un 9 milletvekiline, STK ve siyasi partilerin il başkanlarına sesleniyorum. Gelin 26 Haziran'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olun. Termelilerle birlikte bu santrale tepkimizi hep birlikte gösterelim." çağrısında bulundu.