Balıkesir’in Manyas ilçesi yakınlarındaki Kuş Cenneti, koruma altındaki binlerce pelikana ev sahipliği yapıyor. Kuluçka dönemine giren pelikanların bir kısmı Kuş Cenneti Köyü yakınında avlanıyor.

Çetin kış şartlarından etkilenmeyen Kuş Cenneti'nin sakinleri, güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte, kendileri için özel olarak hazırlanan korunaklarından çıkmaya başladı. Her yıl 260 türden 3 milyonun üzerinde göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma alında tutulan kuş cennetinde mevsimi atlatan tepeli pelikanlar için, Milli Parklar Müdürlüğü tarafından 35 adet yuva yaptırılmıştı. Kuluçka mevsimine giren pelikanlar, milli parktan adını alan ve göl kenarında bulunan Kuş Cenneti Köyü’ne kadar yayılarak avlanıyor. Milli Park alanına girmeye gerek kalmadan köyden de görülebilen pelikanlar, karabataklar ile birlikte göl kıyılarında avlanıyor. Köyün göl kıyısına atılan çöplerin çirkin bir manzara oluşturduğu gözlenirken, köy halkının yüzde 20’lik kısmının geçimini gölden tuttukları balıklarla sağladığı biliniyor.

Kuş Cenneti Köyü sakinleri, Kuş Cenneti Milli Parkı’nın köylerine büyük bir katkı sağlamadığını, fakat burada yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek, “Köyümüzde Kuş Cenneti Milli Parkı olması, köyümüzün isminin dünya çapında duyulmasını sağlıyor. Bize başka bir maddi yada manevi fayda sağlamıyor. Köyümüzün içinde pek kuş olmuyor. Çünkü konaklama yerleri milli park alanı. Ama köyümüzün 50 metre altındaki göl kıyısına kadar çeşitli kuşlar gelip avlanıyor. Bizim onlara bir zararımız olmuyor. Onların bize faydası oluyor. En azından göl kıyısındaki pislikleri temizliyorlar. Bu doğal bir durum. Köyümüzde balıkçılık ta var. Şu günlerde İsrail balığı denilen bir tür avlanıyor. Yılda birkaç kez üreme yaptıkları için üreme fazla oluyor” dedi.

Kuş Cenneti Milli Parkı’nda, kış mevsiminde, tepeli pelikanlar, yeşilbaş ördekleri, şahin, atmaca, karabatak, sakar meke ve gri balıkçılar gibi kuş türleri gözlemlenebiliyor. Ücretli olarak giriş yapılan Milli Park alanında, ziyaretçiler, gözlem kulelerinden dürbünlerle veya kapalı devre kamera sisteminin ekranlarından kuşları canlı olarak izleme imkanı buluyor.