TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları yaklaşan bayram öncesi uyardı. Uzakdoğu malı bıçaklardan kaçınılmasını isteyen Palandöken, “Bayrama kadar piyasada olmayan, sadece bayramlarda ortaya çıkan ve günü kurtarmak adına çarşı, pazar ve sokaklarda dükkanlarımızın önünde tezgah açan, kaldırımları işgal eden korsan satıcılara mutlaka dikkat edilmelidir.” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesi piyasalardaki alışverişlerin hız kazanmaya başladığını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Palandöken, “Vatandaşlarımız sağlıklarını ön planda tutarak, bilmediği yerlerden, merdiven altında üretilen sağlıksız gıda alışverişi yapmamalıdır. Yetkililer tarafından çarşı pazarın hijyenik bakımdan ve fiyat yönüyle kontrol edilerek, denetimlerini artırılmalıdır. Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtları mutlaka aranmalıdır. Böylelikle kirasını, vergisini veren küçük esnaf ve sanatkarın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmelidir” dedi.

‘DENETİMLER ARTIRILMALI’

Vatandaşı bayram dönemlerinde ortaya çıkan sorunlara karşı aydınlatmanın görevleri arasında yer aldığını belirten Palandöken, “Bayram dolayısıyla piyasanın hareketlenmesini bekliyoruz. Geçen sene 6 günlük bayram tatilinde 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş kurban kesilmişti. Geçen sene kesilen kurbanlık sayısını baz alırsak bu sene piyasaya 6,5-7 milyar lira girecek. Kredi kartlarıyla da 4 milyar liralık bir harcama yapılmıştı. Bu senede kurban bayramının 9 günlük tatil olması turizm bölgelerinin de hareketlenmesini sağlayacak, ekonomiye bir hareket getirecektir.” diye konuştu.

‘UZAKDOĞU MALI BIÇAKLARDAN UZAK DURUN’

Uzakdoğu’dan gelen ucuz mallar arasında kalitesiz kurban bıçaklarının da olduğunu, kurban keserken kullanılmaması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Kurban Bayramı nedeniyle piyasada kalitesiz kurban bıçak, satır ve baltaları işportalardaki tezgahlarda satılmaya başladı. İstenmeyen olaylara meydan vermemek için bu tür bıçak, balta ve satır gibi ürünlerden uzak duralım. Çünkü bu bıçaklar sacdan yapıldığı için hem kasap için hem de kurban için eziyet vermektedir. Ayrıca bilenmesi ve masatlaması zordur. Kurbanın derisi yüzülürken zarar vermektedir. Halbuki bizim dünyaca ünlü TSE damgalı, logolu Bursa’da, Sürmene’de üretilen çelik bıçaklar kolay kolay körelmemekte ve yapılan işten daha iyi verim alınmaktadır. Kurbanlık kesmek ustalık ister, mutlaka görevli kasaplarımıza kurbanlarınızı kestirin.” açıklamasında bulundu.