Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi (MEKADİM) öncülüğünde farlı kültürlerin temsilcileri bu yıl kurban buluşmalarını Katolik Kilisesi'nde gerçekleştirdi. Kavurma ikramının yapıldığı 4. Kurban Bayramı buluşmalarında ülkemizdeki terör saldırıları ile Ortadoğu'da yaşanan savaşın son bulması temennisinde bulunuldu.

Mersin'de her yıl farklı bir mekanda düzenlenen MEKADİM öncülüğündeki Kurban Bayramı buluşmalarının 4.sü bu yıl Katolik Kilisesi'nde gerçekleştirildi. Kilisedeki buluşmada misafirlere kavurma ikramında bulunuldu. Çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu vatandaşlara ise MEKADİM yöneticileri kendi kestikleri kurbanlarının etlerinden dağıttı. Roman vatandaşlar ile işitme engellilerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

'İNSANLAR BİRBİRLERİNİ TANIMAYINCA ÇEKİNİYOR'

MEKADİM Başkanvekili Mehmet Başyurt, farklı kültür ve inançlardaki insanların bir arada bulunamadıkları ve tanımadıkları için birbirlerinden çekindiklerini ifade etti.
Birbirlerini tanıyınca herkesin bir arada gayet güzel bir şekilde bulunabildiklerinin görüldüğünü anlatan Başyurt, "Gördük ki aynı şeylerden, aynı yemeklerden, aynı düşüncelerden hareket ediyoruz. Birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi. Terör saldırılarının sona ermesi temennisinde bulunan Başyurt, "Cenab-ı Allah'tan bu coğrafyada terörü, Ortadoğu'da ise yaşanan sıkıntıları bir ön önce sona erdirmesi niyazımızdır. Bu sıkıntılar bir an önce bitsin. Kardeşçe daha güzel yarınları paylaşalım." ifadesini kullandı.

Sembolik olarak Kurban Bayramı'nda et dağıttıklarını anlatan Başyurt, "Kesmiş olduğumuz etlerin bir kısmını buradaki dostlarımızla paylaşmak istedik. Sağolsunlar onlar da bizleri kırmadılar. Bir araya gelerek birlikte yemek yemenin rahatlığını yaşadık. Bayramı en güzel şekilde paylaşarak duygularımıza ortak oldular. İkramlarımızı kabul ettikleri için mekanlarını bize açtıkları için hepsine teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

'TERÖR OLAYLARI ÜZÜYOR'

Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Fransua Döndü ise Adem ve Havva ile başlayan dünyada İbrahim Peygamber aracılığıyla birleşen kurban kesme olayı sayesinde bir araya gelerek gönül ve sevgi kardeşliği oluşturma lütfuna eriştiklerini kaydetti. Bir araya gelmelerine vesile olanlara teşekkür eden Döndü şöyle devam etti: "Son dönemlerde gerek dünyada, gerekse Türkiye'de meydana gelen bir takım şiddet, savaş, terör ve ölüm olaylarını üzüntü ile izlemekteyiz. Dünya dürüst insanı denemek istiyor ve bunu şiddetlerle iftiralarla kötülüklerle yapıyor. Bu üzücü olayların sona ermesini dünyadaki tüm canlıların, doğanın, insanların, sevgi, kardeşlik ve barış içinde yaşamasını bütün kalbimizle dilemekte ve hepimiz bunun için dua etmekteyiz."

'AYNI COĞRAFYADAYIZ, BİZ DE BAYRAMLARI KUTLUYORUZ'

Ordokoks Kilisesi Vakfı Başkanı İlyas Yazırlıoğlu da, Kurban Bayramı'nın sadece İslam aleminin bayramı gibi gözükse de aynı coğrafyada yaşadıkları için bu bayramı kendilerinin de kutladığını ifade etti. Her ne kadar düşünceleri, ibadetleri farklı olsa ve bunun dinsel bir bayram olsa bile yaşadıkları ortam ile aynı sevinci aynı coşkuyu kendilerinin de yaşadığını vurgulayan Yazırlıoğlu, "Kurban ve Ramazan bayramının geleceği günleri iple çekiyoruz. Yapılan etkinliklere yardımcı oluyoruz. Bizler MEKADİM sayesinde kendimizi ifade edebilme, varlığımızı hissetme olayını yaşadık" diye konuştu.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ise burada bulunarak bayramın güzelliklerini birlikte yaşayıp maneviyatında beraber olmalarının güzel bir duygu olduğunu söyledi. Bu ülkede yaşadıklarını ve bu ülkenin önemli unsurları olduklarını anlatan Daylam, "Bizi böyle bir günde bir araya getirdiği için MEKADİM'i kutluyoruz. Sonuçta hepimiz bir'iz, yaradan Allah'ımız bir." dedi. Kalp Gözüyle Görenler Derneği Başkanı Ahmet Remzi İnan da böyle bir etkinlik düzenlediği için MEKADİM'e teşekkür etti.