Türkiye'nin birçok yerinden hayvan satmak için Antalya'ya gelen satıcılar Kepez Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki alanda faaliyet gösteriyor. AK Partili belediyenin satıcılardan 4 bin lira işgaliye ücreti almasına rağmen alanın hijyenden yoksun durumu insan sağlığını tehdit ediyor. Yaklaşık 500 satıcının bulunduğu pazarda tuvalet başta olmak üzere barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamaması tepki çekiyor. Belediyenin satıcı başına aldığı 4 bin lira karşılığında beklenen hizmeti vermediğini savunan satıcılar, "Bu kadar da olmaz" demekten kendilerini alamıyor.

Yaklaşık 200 çadırın bulunduğu pazarda çok az sayıdaki tuvalet ise bakımsızlıktan kullanılamaz durumda. Kurban pazarında çoban ve çalışanlarla sayıları 500'ü bulan satıcıların banyo yapmak için ise bir imkanı bulunmuyor. İlkel şartlarda geceleri leğen içerisinde ya da açık alanda banyo yapmak zorunda kalan satıcıların bir diğer sıkıntısı ise kara sinek. Yetersiz ilaçlama nedeniyle kurban pazarı kara sineklerin istilasına uğramış durumda. Hayvanların yemlerinin içine kadar giren kara sinekler insanların yattıkları alanları da istile etmiş durumda.

SATICILAR TENEKELERLE YIKANIYOR

Antalya'da ikamet eden ve kurbanlık satmak için pazarda çadırı bulunan Çetin Acar, belediyenin hizmetinin yetersiz olduğunu söyledi. Belediye tarafından kurulan çok az tuvaletleri kullanmanın mümkün olmadığını, kendisinin de ihtiyacını karşılamak için evine gittiğini söyledi. Acar, "Ben gidiyorum ama bu adam nasıl gidecek? Ayrıca herkes burada tenekelerle yıkanıyor. Herkes müslüman buradaki. Burada abdest almak isteyecek, taharet isteyecek. Namaz kılmak isteyecek. 'Bu şekilde namaz kılınır mı?" dedi.

İLAÇLAMA YETERSİZ, PAZARI SİNEK BASTI

Kurban satışı için Ağrı Doğubeyazıt'tan gelen Recep Akkuş da pazardaki şartların yetersiz olduğunu söyledi. Tuvaletlerin girilemeyecek durumda olduğunu belirten Akkuş, insanların ihtiyaçları için ormanlık alanlara gittiğine dikkat çekti. Ayrıca yetersiz ilaçlamadan dolayı da pazarı kara sineklerin istila ettiğini belirten Akkuş, "Oturduğumuz yere insan girmez. Yattığımız yerler sineklerden geçilmiyor. Sinekler o kadar fazla ki beyaz ipler sinek pisliğinden kahverengiye döndü. Biz kuru yere para verdik. Belediye sabah geliyor sadece hayvanların pisliğini alıyor. Bize de 'verdiğiniz para sadece bu hizmeti karşılamaz' diye söylüyorlar. Ben buradaki tuvaletleri kullanamıyorum. Çok kötü durumda." diye dert yandı.

Akkuş, ayrıca pazarda duş olmak için ise herhangi bir yer olmadığına dikkat çekti. İnsanların duş almak için hortumlarda biriken sıcak suları kullandığını belirten Akkuş, "İnsanlık dışı şartlar var burada." dedi. Akkuş ayrıca, pazarda güvenlik olmaması ve aydınlatmanın da eksik olması nedeniyle hayvanlarının çalınma endişesi yaşadıklarını kaydetti. Akkuş, geceleri el feneriyle dolaştıklarını söyledi.