Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Ali Çolak, Kurban Bayramı’nda kurban kesimine ve muhtemel risklere ilişkin bilgi verdi. "Kesimi yapan kişi uzman değilse ona da, işveren konumundaki kurban sahibine de ceza kesilir!” uyarısında bulunan Çolak, kurban kesecek kişilerin maske ve eldiven kullanmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Ali Çolak, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre kasaplığın tehlikeli meslekler arasında yer aldığına vurgu yaptı. Kurban kesim işini bu işin eğitimini almış profesyonel kişilerin yapması gerektiğini anlatan Çolak, "Kesimi yapan kişi uzman değilse ona da, işveren konumundaki kurban sahibine de ceza kesilir! Ayrıca kesimi yapan kişi bir işletmeye bağlı çalışıyorsa o işletme de ceza ile karşılaşır!" şeklinde konuştu.

Çolak kesim işlemini uzman birisi yapıyorsa ve kesim işlemi sırasında yaralanma meydana gelirse; gerekli iş güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle yine bir cezanın söz konusu olabileceğini belirtti.

Kesim işlemi yapacak kişilere iş güvenliği konusunda uyarılarda da bulunan Çolak, yaralanmaların büyük çoğunluğunun kesim işlemi sırasında kullanılan bıçaklardan meydana geldiğine dikkat çekerek, yeterli derecede keskin ve kavrama kısmı uygun olmayan bıçakların yüksek risk oluşturduğunu söyledi. “Kesimi yapacak kişinin koruyucu eldiven takması, düşen bıçağı yakalamaya çalışmaması da büyük önem arz ediyor.” dedi.

Risk yaratan diğer bir etkenin de kesim sırasında kurbandan bulaşabilecek hastalıklar olduğunu söyleyen Çolak, kesimi yapacak kişilerin maske ve eldiven kullanmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Çıplak el ile kurbanların mide, böbrek ve mesane kısımlarına dokunulmaması gerektiğini vurguladı.

Hayvanların bu bölümlerinde bazı bakteriler nedeniyle kişilerde ciddi hastalıklar yaratabileceğine dikkat çeken Çolak, çıplak el ile temas edilmesi halinde Leptospiroz, Orf, Brusella, Klostridyum gibi hastalıkların ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.