Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlık hayvan fiyatlarının oluşmaya başladığını belirterek, bayramda kurbanlık hayvan fiyatlarının et kesim fiyatları ile aynı oranda seyredeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Birlik Başkanı Hacı Selvi yaptığı açıklamada, ülkede büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için damızlık hayvan üretimine büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Selvi, şunları kaydetti: “Şu anda büyükbaş hayvan kesim fiyatları canlı kiloda 15 ile 26 lira arasında değişirken, kargas et kilo kesim fiyatı ise 21 ile 25 lira arasında değişebiliyor. Vatandaşlarımız, şimdiden alacakları kurbanlıklarını temin etme yoluna gidiyor. Büyükbaş kurban fiyatlarında artan yem fiyatlarını baz alarak piyasa şartlarına göre bin ile bin 500 lira arasında ve vatandaşın bütçesine göre değişebilir. Küçükbaş fiyatları ise 600 ile bin lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Şu an ülkemizde et fiyatları üreticilerimize göre normal iken vatandaşlarımıza göre biraz yüksek olarak algılanabiliyor. Bunun sebebi de hayvan yem fiyatları ve işçilik giderlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bir torba yem fiyatı 50 lira, bir kurbanlık hayvanın yılda bin lira masrafı oluyor. Çoban ve diğer masrafları da hesapladığımız zaman üreticimiz açısından bu fiyatları normal olarak görebiliriz. Bu sebeple hayvan üreticilerimiz sıkıntı yaşıyor.”

Yozgat’ta kurbanlık hayvan sayısının bu yıl 3 bin büyükbaş, 2 bin 800 küçükbaş hayvan sayısının olduğunu ifade eden Selvi, hayvancılığın geliştirilmesi için damızlık hayvan üretimine yönelmesi gerektiğini kaydetti.