Van'ın Erciş ilçesinde üzerinde 'Federal Kürdistan Bölgesi'nin bayrağı ile sarı, kırmızı ve yeşil renklerin bulunduğu tişörtü giyen ve tişörtü satan mağaza sahibi ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan yargılanıyor. Duruşmada sanıkların avukatı avukat Esra Akgün, "Kürdistan bayrağının örgüt propagandası olmadığını, Türkiye'nin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun bu bayrak altında Federe Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya geldiği fotoğrafları da delil olarak sunduk." dedi.

Van'ın Erciş ilçesinde 28 Eylül 2014'te yapılan KPSS sınavından çıkarken üzerinde 'Federal Kürdistan' bayrağı bulunan Sedat Matur ve Matur'a tişörtü satan mağazanın sahibi Yüksel Deryal gözaltına alınmıştı. Soruşturma sonrası haklarında 17 Aralık 2014'te Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla dava açıldı. Tişörtü giyen ve tişörtü satan mağaza sahibi hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya haklarında dava açılan ve tutuksuz yargılanan tişörtü giyen Sedat Matur, tişörtü satan mağaza sahibi Yüksel Deryal ve avukat Esra Akgün katıldı.

Avukat Esra Akgün yaklaşık 2 saat süren duruşmada yaptığı savunmada tişört giyerek örgüt propagandası yapılmadığını söyledi. Avukat Akgün, "Kürdistan bayrağının örgüt propagandası olmadığını, Türkiye'nin Başbakanı Sayın Davutoğlu'nun bu bayrak altında Federe Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya geldiği fotoğrafları da delil olarak sunduk. Böyle bir davanın açılması Türkiye yargısı açısından son derece vahim bir durumdur. Ayrıca bu durum hukukumuza aykırı olmakla birlikte devletlerarası hukuka da aykırıdır. Çünkü Irak anayasası tarafından tanınmış ve güvence altına alınmış, uluslararası hukukta da meşruiyeti kabul görmüş bir ülkenin federal yapısına saygı duyulmuyor ve federal bölgenin resmi bayrağı 'terör örgütü propagandası' suçlamasına konu ediliyor. Bu davanın beraat ile sonuçlanacağına inanıyorum. Kürdistan demek Yargıtay içtihatlarında suç sayılmadığı gibi bu davamızda olduğu gibi üzerinde Kürdistan yazan tişört giymek ve Kürtlerin sevdiği renkleri taşımak suç değildir." diye konuştu.

Duruşma, dosyanın yeniden incelenmesi ve eksik belgelerin tamamlanması için 17 Mart 2015'e ertelendi.