Gönüllü doktorlarla Afrika ülkelerine sağlık hizmetleri sunan Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği (KARSAMED), artık yoluna Küresel Doktorlar Trabzon olarak devam edecek. KARSAMED Başkanı Dr. Alaattin Çebi, sağlık hizmetleri sunan derneklerle güç birliğine gitmek adına bu adımı attıklarını söyledi.

Yalı Park Otel’de yapılan Küresel Doktorlar Trabzon’un yemekli tanıtım toplantısına, doktorlar aileleri ile iştirak etti. Toplantıda KARSAMED’den Küresel Doktorlar’a uzanan süreci anlatan Dr. Alaattin Çebi, “Afrika coğrafyasında belirli aralıklarla sağlık hizmetleri sunduk. Sağlık alanlarındaki yardım faaliyetlerimiz daha çok kıtanın geri kalmış bölgelerinde gerçekleştirdik. Etiyopya, Libya, Demokratik Kongo, Somali ve Kenya’da sağlık hizmetleri sunarken, ‘bu coğrafyalarda yıl boyu sağlık hizmetleri sunabilir miyiz?’ düşüncesi hasıl oldu. Ardından ‘bu coğrafya bizim gibi sağlık hizmetleri sunan ülkemizdeki diğer derneklerle bir güç birliği yapabilir miyiz?’ diye düşündük. 2013 yılında Türkiye’nin çeşitli illerindeki dernek yöneticisi arkadaşlarla bir araya gelerek Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) adı altında güç birliğine gittik. Yaklaşık 160 derneğin birleşmesi ile bu konfederasyonu oluşturduk.” dedi.

Amaçlarını, ‘işbirliği halinde Afrika’da yıl boyu sağlık hizmeti verebilecek projeler geliştirmek’ olarak açıklayan Dr. Çebi, “İşbirliği yapabileceğimiz STK’lara bakarken, bizden daha önce bu kıtada yardım faaliyetleri yürüten Kimse Yok Mu Derneği buluşup ortak çalışmaya başladık. Yaptığımız işbirliğine göre, Kimse Yok Mu Afrika’da hastaneleri kuracak, konfederasyon olarak bizler de bu hastanelere insan kaynağı ve teknik malzeme desteği verecektik. Yaptığımız 2 yıllık çalışma sonucu Etiyopya, Somali, Kenya, Nijerya ve Uganda’da artık hastaneleriz mevcut. Burada arkadaşlarımız 365 gün hizmet vermekte. Fakat hedefe tam anlamıyla ulaşmış değiliz. Özellikle insan kaynağı konusunda eksiklerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

Programda, gittiği yerlerde sağlık hizmetinin yanı sıra halk ve yetimhanelerde kalan çocukların ihtiyaçlarını da karşılamaya çalıştıklarını belirten Dr. Ahmet Yenisolak da, geçen ay sağlık hizmeti verdikleri Kenya’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gecede, geçen ay vefat eden Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Şahin’in ailesine vefa plaketi verildi. Ayrıca KARSAMED’in sağlık hizmeti verdiği ülkelerden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelip geceye katılan pop yıldızı Jeron Salih ve Bomoko müzik ekibi, Türkçe şarkılar seslendirdi. Küresel Doktorlar Trabzon’un tanıtım programı Dr. İsmet Eraydın’ın sahne gösterisi ile sona erdi.