Nepal'de yaşanan 7.9 şiddetindeki depremin ardından enkaz altından 2 canlı kişiyi kurtaran GEA ekibinin takım lideri Cem Behak, enkaz altında bir iki kişiye ulaşmanın buruk bir mutluluk olduğunu söyledi. Orada büyük bir yıkım olduğunu belirten Behak, "Ancak canlı kişilere ulaşmak, başka canlılara da ulaşma umudu veriyor bize." dedi.

Yeni Yüksek Tepe Arama Kurtarma (GEA) ekipleri, Nepal dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda Ali Sirmen konferans salonunda basın açıklaması yaptı. Ekip liderlerinden Umut Dinçşahin, Nepal'de yaşanan 7.9 şiddetindeki depremden sonra bir an önce hazırlıklarını tamamlayarak enkaz bölgesine gittiklerini söyledi. Katmandu'ya saat 11.00'de ulaştıklarını belirten Dinçşahin, "Havalimanında büyük bir kaos vardı. Çünkü Katmandu'da bulunanlar dönmeye çalışıyorlardı." dedi.

Çin ve Hindistan ekiplerinden sonra olay yerine ilk giden ekip olduklarını belirten Dinçşahin, "Stepalia bölgesinde saat 21.00'de canlı kazazede ihbarı alındı. Hemen enkaz bölgesine giderek çalışmalara başladık. 6 saat süren çalışmalar sonunda 27 Nisan sabahı saat 03.00'de 22 yaşındaki Bikram Çepan, depremden 39 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı." dedi.

Daha sonra bölgede 3 ayrı binada arama çalışmaları gerçekleştirildiğini belirten Dinçşahin, bu arama çalışmaları sonunda saat 13.00'de canlı bir kazazede ile irtibat kurulduğunu söyledi. Burada da Çin ekibi ile birlikte yaptıkları çalışma sonunda 21 yaşındaki John Caisy ile ilk teması kurduklarını belirten Dinçşahin, 13 saatlik çalışma sonunda depremden 62 saat sonra da 2. canlı kazazedeyi kurtardıklarını söyledi.

BURUK BİR MUTLULUK

Sağ kişilere ulaşmak için enkaz bölgesine gittiklerini belirten diğer ekip liderlerinden Behak, canlı bir kazazedeye rastlamanın ekibin büyük bir umudu olduğunu söyledi. Behak, "Çünkü biliyoruz ki, bundan önceki birçok depremde olduğu gibi eğer doğru zamanda, doğru şekilde bölgede olabilirsek birçok hayata dokunabiliyoruz. Tabii ki buna salt bir mutluluk diyemezsiniz. Çünkü o kadar büyük bir yıkımın yaşandığı yerde mutlu olmak mümkün değil ama biz ekip olarak şunu düşünüyoruz. Gönüllüler olarak doğru zamanda doğru şeyleri yapabilirsek birçok hayata dokunabiliyoruz. O yüzden bütün ekip arkadaşlarım ile birlikte bu hissiyatı duymuşlardır. Çünkü bir kişinin hayatına dokunmak çok değerli ve onu sağ sağlim enkazdan çıkartabilmek herkes açısından çok büyük bir umut oluyor. Biz bir kazazede ile bunun hiçbir zaman bitmeyeceğini biliyoruz. Çünkü birçok depremde 4-5 gün sonra canlı kişilere de ulaşabiliyorsunuz. O yüzden bu örnekteki kazazede birçok kişiye ulaşabileceğimizle ilgili umut verdi. Evet çok zor. Çok büyük fiziksel efor gerektiriyor ama bundan aldığımız güç ile pekçok farklı enkazla da çalışmamıza devam ettik." dedi.

Ekip, deprem bölgesinde 2 kişiyle ilgili kurtama görüntülerini de basınla paylaştı.