Başbakan Yarımcısı Numan Kurtulmuş, Kırım Tatar halkının çektiği sıkıntıları anlattı. Kırım halkının, onurlarına ve haklarına sahip çıkarak devam ettiğini, hiçbir zaman teröre, silaha ve kendisine zulmedenlere bulaşmadığına dikkat çeken Kurtulmuş, “Dünya sistemi, sorun çözmeden uzak bir şekilde siyaseti yönetemez. Dünya sisteminin barışçıl, müzakereye dayalı, çözmeye dayalı, dünya sisteminin yeni bir yapıya doğru yol alması kaçınılmazdır.” dedi.

Ankara Bilkent Otel'de ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül katıldı. Kongre başlangıcında Kur-an’ı Kerim okundu. Sonrasında konuşan Numan Kurtulmuş, kongrenin önceki yapıldığı yerler hakkında bilgi vererek, "Bundan sonraki kongrenin yeniden Kırım topraklarında yapılmasını yeniden AK Mescid, Bahçesaray’da yapılmasını Cenab-ı Allah nasip eder. Kırım Tatarlarının tarihinin dünyada ender acılar tarihi olduğunu herkes biliyor. Kırım tarihi, acının, baskının hem de aynı zamanda mücadelenin tarihidir. Kırım halkı, onurlarına ve haklarına sahip çıkarak devam etmiş, hiçbir zaman teröre, silaha ve kendisine zulmedenlere bulaşmamıştır." açıklamasında bulundu.

'DÜNYA SORONLARININ ÇÖZÜMÜ BEŞ ÜLKENİN DUDAĞININ ARASINA BIRAKILAMAZ'

Kırım halkı için hala bitmeyen bir sürgün devam ettiğini, hala sürgün şartları yaşayan Kırımlıların olduğunun bilindiğini kaydeden Kurtulmuş, Kırım Tatarlarının nice zorluklarla karşılaştığını zaman zaman bu milletin iyileşmesini sağlayan gelişmelerin olduğunu belirtti. Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: "Irak’ta bir buçuk milyona yakın insanın ölmesine kimse ses çıkarmamış olabilir ama Ukrayna’dan bahsediyoruz. Bu bölgede Kırım ihlal ediliyor, Ukrayna krizle karşı karşıya kalıyor. Dünya, beşten büyüktür. Dünyanın sorunlarının çözümü beşte ülkenin iki dudağı arasına bırakılamaz. Dünya sistemi, sorun çözmeden uzak bir şekilde siyaseti yönetemez. Dünya sisteminin barışçıl, müzakereye dayalı, çözmeye dayalı, dünya sisteminin yeni bir yapıya doğru yol alması kaçınılmazdır. Türkiye olarak, dünya sisteminin çözüm çözme yeteneğine sahip hale gelmesi için de fikirlerimizi söylemeye devam edeceğiz."

Kırım halkının hangi ihtiyacı varsa bu ihtiyacı gidermek için ellerinden gelen çabayı yapacaklarını söyleyen Kurtulmuş, “Sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla Kırım halkının yanında olacağız.” dedi.,

'BU ÜLKE HANGİ HÜKÜMETLE İDARE EDİLİRSE EDİLSİN KIRIM HALKININ DAVASINI SONUNA KADAR SAVUNMAKLA KARARLIDIR'

Programa katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ise şöyle konuştu: “Bu Vatan toprağının her karışında dünyanın çeşitli yerlerinden sürgünden buraya gelen, sizlerin sürgünlerde dışarılarda çektiğiniz bütün zulümleri iyi anlayan bir milletin evlatlarıyız. Çünkü, bendeniz de zamanında Kafkasya’dan atılmış, sürgün edilmiş bir ailenin evladıyım. Bu ülke hangi hükümetle idare edilirse, ister parti ister koalisyon olsun bu hükümete gelecek herhangi bir parti Kırım halkının bu haklı davasını sonuna kadar savunmakta kararlıdır. Ben, onu size arz etmek için geldim. Çünkü özgürlük bizim partimizin öncelikli prensiplerinden bir tanesidir. Sizin bu çabalarımızda yüreğimizde ve aklımızda hissediyoruz.”