Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 17 ayrı Arap ülkesinde yayın yapan 24 yayın kuruluşunun temsilcisi ile Ordu'da biraraya geldi. Arap gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, Musul'un korunmasına dönük Peşmerge güçlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitileceğini, bu birliklerin içinde Türkmen birliklerinin de olacağını söyledi.

Ordu'nun turizm potansiyelin ortaya çıkarılması ve tanıtılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Ordu'ya gelen 17 ayrı Arap ülkesinde yayın yapan 24 yayın kuruluşunun temsilcisi 32 Arap gazeteci, akşam yemeğinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile biraraya geldi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın da yer aldığı yemekte Arap gazetecilerle sohbet eden Kurtulmuş, Arap gazetecilerin Türkiye gündemi ve kendi ülkeleri ile ilgili konulardaki sorularını cevapladı.

Musul'un korunmasına yönelik Peşmergeyle Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir anlaşma yapıldığına işaret eden Kurtulmuş, "Bu anlaşma sadece Musul'un muhafazası, Musul'un korunmasına ilişkin değildir. Burada Türkiye'nin de oradaki Türkmenler dolayısıyla ilave bir ilgisi olduğunu biliyoruz. Burada bir DAEŞ tehditi olmasaydı bile, oradaki Türkmenlerin güvenliği bakımından Türkiye'nin her türlü tedbiri alması zorunluydu. Bu anlamda Peşmerge güçleriyle ortak bir dayanışma anlayışı içerisinde bir eğitim programı uygulanacak. Bu Peşmerge güçlerinin bizden Türkiye'den talebiydi. Ve böylece Peşmerge güçlerinin daha disiplinli hale gelmesi temin edilmiş olacak. Bu Peşmerge birliklerinin içinde Türkmen birlikleri de olacak. Onlar da eğitilecek." şeklinde konuştu.

Suriye ile ilgili soruyu da cevaplayan Kurtulmuş, "Suriye meselesine gelince, malesef uluslararası camia Suriye konusunda iki yüzlü davranmıştır. Burada Suriye muhaliflerinin beklediği Esad'ın operasyon kabiliyetinin durdurulması ve Suriye muhalefetine siyasi ve askeri destek verilmesiydi. Zaman zaman neredeyse Suriye rejimi düşme noktasına geldi ama bu destekler olmayınca tekrar kuvvetlendi. Biz bu aşamada Suriye'de yeni bir savaşın başlamasından ziyade Esad rejimini durduracak uluslararası yaptırımların ortaya konulmasının çok daha doğru olduğuna inanıyoruz. Mesela Esad rejimini durduracak en önemli işlerden biri uçuşa yasak bölge ilan edilmesiydi. Ayrıca bir takım güvenli bölgelerin oluşturulmasıydı. Fakat bunların hiçbiri yapılamadı. Bunların alternatifi Suriye'de yeni bir savaşı başlatmak değildir. Bu konuda uluslararası camianın savaşı durduracak, Suriye rejiminin gücünü kıracak yeni adımlar atmasıdır." şeklinde konuştu.

Eski Mısır liderinin idamıyla ilgili soruyu, 'Perşembe'nin gelişi çarşambadan belliydi' diyerek cevaplayan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Bu darbeden sonra idam kararlarını tahmin ediyor ve endişe ediyorduk. Onun için karşı çıkıyorduk. Mısır bu idamları kaldıramaz. Mısır yönetiminin aklını başına almasını dostça tavsiye ediyoruz, kardeşçe tavsiye ediyoruz. Allah korusun bu idamlar gerçekleştirirse, bu kan mısır yönetimini boğar. Aynı şekilde bütün hür dünyayı uyarıyorum, eğer bu idamlara karşı çıkacak siyasi mekanizmalar kurulamazsa Allah muhafaza Mısır'ın önümüzdeki 40 yılı, 50 yılı, 60 yılı harab olur."

Kurtulmuş, seçimle ilgili olarak da sahadaki seçim çalışmaları ve siyasi tecrübelerine dayanarak bu seçimin de galibinin AK Parti galibi olacağını öne sürerek, "AK Parti tek başına iktidara gelecek bir çoğunlukla seçimi kazanacaktır. CHP ve MHP bütün ilgisini acaba HDP barajı aşacak mı aşmayacak mı bunun üzerine yoğunlaştırmış vaziyette." dedi.