Manisa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, "makul şüphe" gerekçesiyle beş derneğe yapılan baskına, avukatlarından tepki geldi. Manisa Eğitim Gönülleri Derneği (MEGDER) avukatı Menderes Hırçıner, anayasal düzene karşı suç işleme iddiasıyla baskın düzenlenmesinin algı operasyonu olduğunu söyledi. Av. Hırçıner, dernekta 20’ye yakın Terörle Mücadele polisi eşliğinde arama yapılmasının, sulh ceza hakimliklerinin Türkiye’de bugün geldiği noktasının bir neticesi olduğunu savundu.

Av. Menderes Hırçıner, yaptığı açıklamada, “Bugün müvekkilim Manisa Eğitim Gönüllüleri Derneği’nde, Manisa 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2015’e 833 değişik iş sayılı kararıyla bir arama gerçekleştirildi. İsnat edilen suç, anayasal düzene karşı gelmek suçu ve suça istinaden yine makul şüphe gerekçesiyle müvekkil dernekte, Terörle Mücadele ile Kaçakçılık Şube Müdürlüğü polisleri eşliğinde bir arama gerçekleştirildi. Müvekkil dernek, adı üzerinde Eğitim Gönüllüleri Derneği. Özellikle öğrencilere, yapmış oldukları kermes faaliyetlerinden elde ettikleri gelirle burs temini ve bayanların eğitimi noktasında yaklaşık 15 yıldır faaliyette bulunan bir dernek.” dedi.

'BUGÜN BURADA SARAY HUKUKU UYGULANIYOR'

Derneğin bugüne kadar kanuna en küçük aykırı bir eylemi olmadığını söyleyen Av. Hırçıner, “Bu dernekte bugün yaklaşık 20’ye yakın Terörle Mücadele polisi eşliğinde bir arama işlemi gerçekleştiriliyor. Bu tamamen, sulh ceza hakimliklerinin ülkemizde bugün geldikleri noktasının bir neticesidir. Bugün burada yine bir algı operasyonu yapılmaktadır. Biz hakimlerimizden, savcılarımızdan öncelikle hukuka, sonra yasalara ve vicdanlarına uygun karar vermelerini bekliyoruz. Bugün gelinen noktada maalesef yasalar, hukuk, kanun, hiçbiri nazara alınmadan, delilden sanığa ulaşılacağı yerde sanıktan delile ulaşma metoduyla bir arama işlemi gerçekleştiriliyor. Burada bugün saray hukuku uygulanıyor. Bu saray hukuku, ülkemizi maalesef üçüncü sınıf demokrasilerin seviyesine hızla düşürmektetir. Yapılan hukuksuz bir arama işlemi var. Biz bu hukuksuzluğun karşısında bütün itirazlarımızı dile getirdik. Arama neticesinde el koyma işlemi yapılıyor. El koyulan evraklar da derneğin rutin evrakları, yani karar defterleri, gelir gider defterleri, bunlara el koyuluyor. Burada ülkemizde, 2015 Türkiye’sinde yaşanan bir hukuksuzluğa şahit oluyoruz.” diye konuştu.

'ARAMA KARARINDA MÜHÜR YOKMUŞ'

Görevli polis memurları geldiğinde, ellerinde bir mahkeme kararının fotokopisi olduğunu söyleyen Av. Hırçıner, “Mahkeme kararında, 'Aslı gibidir' imzası da var fakat mühür yok. Biz tabii bu şekilde arama işleminin yapılamayacağını arkadaşlara söyledik. Gittiler, yaklaşık bir saat sonra bu sefer mahkeme kararının aslını getirdiler fakat bunda da mühür yok fakat biz arkadaşları daha fazla yormamak adına, çünkü hukuksuz, kanunsuz bir durumumuz yok, endişe edeceğimiz bir durumumuz yok, arama yapmalarına müsaade ettik. Arama işlemini gerçekleştirdiler. Şu anda tutanaklar tutuluyor.” şeklinde konuştu.

'HUKUKÇULAR SARAY HUKUKU UYGULAMASIN'

Sonuna kadar müvekkil derneğin hakkını arayacaklarının altını çizen Hırçıner, “Ancak şu anda kapalı devre bir sistem işliyor. Biz itirazda bulunuyoruz, yine bir sulh ceza hakimi inceliyor ve kendi aralarında kararlarını veriyor; biri karar veriyor, biri onuyor. İtirazları reddediyor. Hukuken şu anda buradan netice alma şansımız, biz pek mümkün görmüyoruz. Biz konuyu, yapılan hukuksuzluğu yine Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımayı düşünüyoruz. Biz hukukçularımızdan, hakimlerimizden, savcılarımızdan hukuku bekliyoruz, adaleti bekliyoruz, vicdanı bekliyoruz. Saray hukuku uygulamasınlar, saray cellatlığı yapmasınlar. Bugün burada itibar cellatlığı yapılıyor. 20’ye yakın Terörle Mücadele polisiyle en küçük suça bulaşmamış insanların mekanlarında arama işlemleri yapılıyor ve herkes bakıyor burada, insanlar, ‘Ne var, bir şey mi oluyor?’ diye. Bugüne kadar hiçbir şey olmamış. Müvekkil dernek başkanı ile yaptığım görüşmede, ‘Yaklaşık 15 sene bizim yaptığımız her türlü etkinliğe, şu an iktidarda olan partinin belediye başkanları, milletvekilleri, valiler, emniyet müdürleri iştirak etti.’ diyor. 'Anayasal düzene aykırılık varsa onlar hakkında da işlem yapılmalarını talep ediyoruz.' diyorlar. İnsanları bu şekilde mağdur ederek 2015 Türkiye’sinde bir yere varamazsınız, ancak algı operasyonu oluşturursunuz ama yol açtığınız bu mağduriyetler gün gelir sizin de kapınızı çalar.” dedi.