Elbistan ovası, Pazarcık Ovası yanı sıra verimli topraklara sahip olan Kahramanmaraş’ta yemek kültürü de bir hayli gelişmiş durumda. Yazın kurutularak lezzetti kuru ve etli dolmaların ana öğünü olan kuruluklar, baharatçılarda yazlı kışlı satılıyor. Öte yandan kurulukların renk uyumu ise fotoğrafçıların da ilgi odağı oluyor.

Bir zamanlar, Doğu Anadolu’nun zahire ambarı olan Kahramanmaraş, yaşattığı bazı gelenekleri hala sürdürüyor. Gelişen teknolojinin uğramadığı bu gelenekler ise, kurban bayramlarında baharatçılara uğramak. Sanayisi, tarımı, tekstili ve 7 kalemde üretim yıldızı olan Kahramanmaraş, geleneklerini yaşatıyor. Dışarıdan göç almayan ve dışarıya da göç vermeyen Kahramanmaraş’ta gelenekler yaşatılıyor. Ramazan ve kurban bayramlarında baharatçıların yolunu tutan vatandaş, evlerinin eksiğini alarak geleneğini yerine getiriyor. Gelenek sayesinde esnaf geleneğini yerine getiriyor.

Esnaflar yaptığı açıklamada, 365 gün boyunca satış yaptıklarını din bayramlarda ise bazı ürünlerin daha çok satıldığını belirtti.

Esnaflar şöyle konuştu: “Mevsimsel olarak baharat satışlarımız devam ediyor. Kurban Bayramı'nda kırmızıbiber çeşitleri, baharat çeşitleri, kimyon çeşitleri ve karabiber çeşitlerinin satışları artıyor, dolmalık kuru satışlarımız da başladı. Senenin 365 günü devam eder. Salça ürünlerimiz tarhanamız bunlar Kahramanmaraş'ın devamlı sattığımız kendine özgün ürünler. Şire ürünlerimiz bunları devamlı satıyoruz. Yabancı turistlerimiz özellikle bizden baharat alıyorlar. Kırmızı bir berimizi çok alıyorlar. Kuru çeşitlerinden alırlar, salça tarhana alırlar. Kurban Bayramınız yaklaştı kahve satışlarımız başladı. Her an taze ve sıcak kahve satıyoruz. Senenin 365 günü de satıyoruz. Kurban Bayramı'nda satışlarımız daha da artıyor. Kına satışlarımız var. Kahramanmaraş'ın yöresel ürünleri somak ekşisi ve nar ekşisi yaprak biber bunlar devamlı sattığımız ürünler”