Aşırı tüketim ve kuraklık sebebiyle su seviyesi kritik eşiğin altına inerek kuruma tehlikesi ile karşı karışa kalan Sapanca Gölü, bu kış kar yağışı ve yağmurlarla dolup taştı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son zamanlarda aldığı yağışlarla Sapanca Gölü’nün suya doyduğunu ve su seviyesinin 3 metre yükseldiğini belirterek, tarım arazilerine zarar vermemesi için gölden su tahliyesi yapıldığını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı açıklamada, 2014 yılında Türkiye’yi etkileyen kuraklıktan en çok nasibini alan iller arasında Sakarya’nın da yer aldığını ifade ederek, Sapanca Gölü’nün su durumunun her gün yazılı ve görsel medyada yer aldığını vurguladı. Sapanca Gölü’nün 16 Eylül 2014 tarihi itibarıyla, 29.27 metre kotla en düşük seviyeye düştüğünü hatırlatan Eroğlu "Bu tarihten itibaren bölgede yağışların artması ile gölde su seviyesi 3 metre yükseldi." dedi.

Sapanca Gölü’nün normal su seviyesinin 31,5 metre olduğunun altını çizen Eroğlu, Sapanca Gölü’nün işletme su seviyesinin 32,18 metre olduğunu dile getirerek, " 32,5 taşkın kotu olan gölde 32,1 kotunda tarım arazilerine zarar vermemesi maksadıyla saniyede 3 ila 5 metreküp suyu tahliye etmeye başladık." ifadelerini kullandı.

Bu yıl kış mevsiminde Marmara bölgesinin uzun yıllar ortalamasının üstünde bir yağış aldığını belirten Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sapanca Gölü yaz mevsiminde sürekli olarak haber oluyor, ‘Sapanca kurudu gitti’ gibi ifadeler kullanılıyordu. Eline metreyi alan gölde su seviyesini ölçmeye gidiyor, oradaki vatandaşlarımızı olmadık yere tedirgin ediyorlardı. Şimdi onlara sesleniyorum ‘Gidin Sapanca’nın ne kadar yükseldiğini kendi gözlerinizle görün’ Sapanca o kadar yükseldi ki zirai alanlara zarar vermesin diye belirlenen kotun üstündeki suyu tahliye etmeye başladık."

Sapanca Gölü'nde anlık izleme sistemi kurulduğunu da vurgulayan Eroğlu, "Sapanca Gölü’nden şu anda Sakarya Nehrine deşarj yapılıyor. Alınan tedbirler sayesinde kurak mevsimlerde gerek Sakarya gerekse Kocaeli'nde içme suyu sıkıntısı yaşanmadı. Gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel kuraklıklara karşı su durumu yakinen takip ediyoruz. Hem vatandaşlarımızın su ihtiyacının karşılanması hem de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için Bakanlığımız çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor." bilgisini verdi.