Suriye’de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan birçok mülteci ülkemizdeki yeni yaşamlarına alıştılar. Suriye'den hobilerini de beraberinde getiren sığınmacılar var. Muhammed Ferhad da bunlardan biri. İç savaştan kaçarak Adıyaman’a yerleşen Ferhad, Suriye’de beslediği kuşlarını da beraberinde Türkiye’ye getirmiş.

Suriye ordusunda eski bir asker olan Muhammed Ferhad, küçük yaştan itibaren beslediği kuşlarından, savaşın, yaşadığı şehri vurduğu zamanda da ayrılamamış. Evinde beslediği kuşlarını bir kamyonete koyarak Türkiye’ye getirmiş. Kendilerine sağlanan çadır kamptaki yeni ortamlarında kuşlarını beslemeyi sürdüren Ferhad, çadırın bir bölümünde ailesi ile yaşarken, diğer bölümünü ise kuşlarına ayırmış. Birçok Suriyeli gibi Ferhad ailesi de savaşın izlerini sarabilme adına kendilerine tahsis edilen çadır kentte yaşadıklarını unutmaya çalışıyor.

"SURİYE'DEYMİŞİM GİBİ RAHATIM"
Ferhad, kuşları Türkiye’ye getirmesine izin verenlere minnettar olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Bu kuşlarım Suriye’deydi. Küçük yaştan beri kuş besliyorum. Kuş beslemeyi çok seviyorum. Savaştan sonra Türkiye’ye geldik. Türk halkına ve yöneticilerine, herkese şükranlarımı sunuyorum. Buraya hem çoluk çocuğumuzu, eşimizi, çocuğum gibi gördüğüm kuşlarımı getirme imkânı verdiler. Çoluk çocuğum nasıl yanımdaysa bunlar da benim yanımda. Sanki ülkem Suriye’deymişim gibi rahatım. dedi.

"KADIN VE ÇOCUKLAR CEZAEVİNDE"
Suriye’de yaşadıklarını da anlatan Muhammed Ferhad, evlerinde otururken üstlerine füzeler ve varil bombaları atıldığını; Suriye’den çok zor koşullar altında çıktıklarını kaydetti. Ferhad, "Bizi adeta işgal ettiler. İsrail’in Filistin’i işgal ettiği gibi işgal ettiler. Ordu köylerimize girdi, evlerimizi yağmaladı. Çocuklarımızı öldürdü. Karşılaştıkları her şeyi yaktılar. Eşimizi, çoluğumuzu çocuğumuzu, taşıyabildiğimiz eşyaları yanımıza alarak gece gündüz yürüyerek Türkiye sınırlarına ulaşabildik." şeklinde konuştu.

Ferhad, Suriye’deki savaşın sözle anlatılamayacak kadar kötü olduğunu da şu ifadelerle anlattı: "Çok sayıda kayıp insan var. Ailelerin birçoğu, çocuklarının nerede olduğunu bile bilmiyor. Kadınlarımız ve çocuklarımız cezaevinde. Çok zor bir savaş durumu yaşıyoruz. Bu savaşın ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Herhangi ateşkes ve barış da görünmüyor. Bu savaşı durduracak, ateşkesi sağlayacak, en azından ölen insanları gömmek için buna öncülük edecek yardımların girişini sağlayacak bir taraf da yok."

"KENDİ HALKIYLA SAVAŞAN ORDU GÖRDÜK"
Suriye ordusunda asker olan ve çavuş rütbesinin bulunduğunu aktaran Ferhad, beraberinde getirdiği askerlik fotoğrafları ile anılarını tazeliyor. Resimlerdeki silah arkadaşlarından bazılarının kendisi gibi mülteci olarak Türkiye geldiğini aktaran Ferhad, bazı arkadaşlarının da şehit olduğunu söyledi. Orduya katıldıklarında İsrail’e karşı savaşacaklarını düşündüğünü ifade eden Ferhad şöyle konuştu: "Ordunun, halkın güvenliğini sağlayacağını İsrail’e karşı duracağını düşünmüştüm. Ancak biz son olaylar ile Suriye ordusunun ne İsrail’e karşı durduğunu ne de halkın güvenliğini sağladığını gördük. Maalesef kendi halkımızla savaşan bir ordu olduğunu gördük."