Kuşadası gezi yatlarının güzergahında kıyıya vurmuş ölü yunus balığı bulundu. Bir gezi yatı sahibi tarafından fark edilen Afalina türü yunusun ölüm sebebinin tekneler olabileceği belirtiliyor.

Ölü yunusu inceleyen ve Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yunus balığının birkaç gün önce ölmüş olduğunu belirlediklerini söyledi. Ölü Afalina (Tursiops truncatus) türü yunusla ilgili bilgi veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Olay sonrası ölü yunusun bulunduğu yere gittik. Baş bölgesindeki dokuların olmadığını ve çene kemiklerinin meydana çıktığını, kuyruk kısmının tamamen koptuğunu gördük. Gırgır teknelerinin ağlarına takılan bazı yunusların boğuldukları görülmekte ve kendisini kurtarmak isteyen yunusların özellikle kuyruklarından ağa dolanmaktadır. Bu tür vakalarda balıkçılar kuyruğu sıkı bir şekilde saran ağı kurtarmak için, yunusların kuyruğunu keserek denize bırakmaktadır. Bu yunusun da onlardan biri olma ihtimali bulunmaktadır. Yaptığımız yüzeysel incelemelerden koku, renk ve dokularındaki bozulmalardan yunusun bir süre önce öldüğünü tespit ettik. Yunus gibi proteinle beslenen deri dokusu yağlı olan canlıların çok çabuk bozuldukları ve kokuşmanın kısa sürede oluştuğunu önceki vakalardan bilmekteyiz.” dedi.

Görüştükleri bilim insanlarıyla da yunusun büyük ölçüde bozulması nedeniyle nekropsi yapılmasının mümkün olmadığını öğrendiklerini belirten Sürücü, “Kuşadası’ndan gelen gezi yatlarının getirdiği birçok turistin mola verilen bu koyda ölü bir yunusla karşılaşmaları, koyun bir sahil sitesine 100 metre uzaklıkta olması halk sağlığını ilgilendiren bir durum olduğundan, yunus gibi memeli türleriyle ilgili kurum olan İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bilgi verdik. Ancak bu konuda kendilerinin yardımcı olamayacaklarını, İzmir hayvanat bahçesiyle görüşmemizi önerdiler. Yunuslara bakan kurumun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu biliyoruz. Ölü yunusun bir an önce o bölgeden alınarak bir hastalık yaymaması için gömülmesinin sağlanacağına inanıyoruz.” dedi.