Aydın'ın Kuşadası ilçesi sahilinde ölü bulunan yunusa, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na ait idari binada nekropsi (hayvanlar için otopsi) yapıldı. Yaklaşık 3 saatlik otopsi sonucunda yunusun, kanla beslenen parazitler sebebiyle öldüğü belirlendi. Yunus, gömülerek imha edildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu, “Sistemik olarak çok uygun olmayan şartlarda nekropsisini yaptık. Bunun sonucunda hemen hemen tüm organlara ulaştık. Yunusun dış bakısında en önemli bulgu, yaklaşık 125 civarında parazit vardı. Bunlar, kanla beslenen ve yunusu zayıf düşüren parazitlerdi. Bu kadar yoğun ilk kez görülmüş. Nekropside deri örneklerinden bolca alındı. İç muayenesinde de organları genel olarak incelediğimizde, makroskobik olarak en önemli bulguyu bağırsaklarda gördük. Dalak ve pankreası içerisine alan bir bağırsak dönmesi söz konusuydu. Bu dönmenin olduğu yerde nekrozlar ve abseleşmeler şekillenmişti. Bu da yunusun ölümü için şu aşamada makroskobik tanıda yeterli bir neden gibi görünüyor. Diğer organlardan da kesitler alınarak mikroskobik incelemeleri yapılacak ve ölüm nedeni netleşecek.” dedi.

Kuşadası kıyılarında yunus, Akdeniz foku, caretta caretta (iribaş deniz kaplumbağası), chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) gibi nadir türlerin ölümlerinin görüldüğünü belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise, “Bu ölümler farklı nedenlerden oluşmaktadır ancak son yıllarda bu tür canlılar üzerinde bilinçlenme ve insanlardaki duyarlılığın arttığı görülmektedir. Ölümler haricinde bu türlerin canlılarıyla da sık sık karşılaşılmaktadır. Bu kadar fazla türün görülmesi, Kuşadası kıyılarındaki deniz ekosisteminin ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Bu zenginliğin devam etmesi, insanların bu konudaki duyarlılığının artması ve dikkatleriyle olacaktır.” şeklinde konuştu.

Nekropsiye Milli Park Müdürü Mesut Gümüş, Prof. Dr. Birincioğlu, TUDAV’dan deniz memelileri konusunda çalışma yapan veteriner hekim Erdem Danyer, EKODOSD’dan Sürücü ve Ahmet Taşçı katıldı.