Kırıkkale’de daha çok ormanlık alanların eteklerinde ve çalılıklarda yetişen ve C vitamini bakımından çok zengin olan kuşburnunu toplayan aileler, kışa hazırlık yapıyor.

Doğadan organik olarak toplanan kuşburnular, kurutularak kış için içime hazırlanıyor. Bazı kadınlar ise topladıkları kuşburnunu pazarda satarak evinin geçimine katkı sağlıyor. Kuşburnu bitkisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Özelikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kuşburnunun faydaları saymakla bitmiyor. Ekim ayında tezgahtaki yerini alan kuşburnunun kilosu 5 - 7 lira arasında fiyattan satılıyor.

Sonbahar aylarında da kuşburnu toplamaya başladığını açıklayan ev hanımı Ayşe Acar, "Kuşburnu toplaması çok zahmetli bir iş. Eşim kuşburnunun dalını tutar ve çeker, ben de toplarım. Kuşburnunu evinde kuruttuktan sonra kışın sade veya ıhlamurla birlikte kaynatıp çay olarak içiyoruz. Kuşburnu soğuk algınlığına da iyi geliyor." dedi.

Her yerde rahatlıkla bulunan kuşburnunun toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu ifade eden ev hanımı Hilal Mutlu ise “Bıçak kadar keskin çengelli dikenler arasından tek tek toplanıyor. Özellikle kış ayları için serilip güneşte kurutuluyor. Pazarlarda tezgahtaki yerini alan kuşburnunu kilosu 5 - 7 lira arasında fiyattan satıyoruz. Evde yaptığım çayı da komşularımızla birlikte şifa niyetine afiyetle içeriz." diye konuştu.