Şeklinden dolayı kuşların konamadığı, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle doktorların ilaç olarak yazdığı lezzetli sebze kuşkonmaza dünyanın ılıman bölgelerinde sıkça rastlanıyor. Türkiye ise henüz yeteri kadar benimseyebilmiş değil.

Avrupa’da birçok ülkede yetiştirilen ve tüketilen, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen kuşkonmaz Türkiye’de kıymeti geç bilinen sebzelerden. Bazı kaynaklar kuşkonmazın anavatanı olarak Anadolu’yu gösterse de, tüketim şeklinin bilinmemesi, fiyatının yüksek olması, tadının alışılmış bir tat olmaması ve bulunduğu yeri uzun süre işgal etmesi gibi nedenlerle Türkiye’de pek tutulduğu söylenemez. Ancak hem iç tüketimdeki talep, hem de yabancı sermayeli firmaların yurtdışına ihracat yapmaları sebebiyle son yıllarda kuşkonmaz üreticiliği artmaya başladı.

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi Tarlasera’nın son sayısında yer alan dosyada yer alan bilgilere göre, kuşkonmazın ticari anlamda üretimi 1965 yıllarında başladı. Üretimi biraz zahmetli olsa da diğer ürünlere göre oldukça kârlı olan kuşkonmazın 2010 yılında Türkiye’de üretimi 254 ton olarak kaydedildi.

Kuşkonmaz, çok yıllık otsu bir bitki. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişiyor. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre 4 yıl. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabiliyor. Kuşkonmazın toplamda 300 çeşidi olsa da yenebilen 20, en çok tüketilen 3 ayrı türü var. Bunlar da beyaz, mor ve yeşil kuşkonmazlar.

VİTAMİNCE ZENGİN

Kuşkonmazın A, B, C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve fosfor gibi elementler açısından çok zengin olması, sağlığa faydasıyla da tanınmasını sağlıyor. Vücuttaki ödemi çözmesi, tansiyon düzenleyici ve kalp dostu olması, gözlere ve sindirim sistemine iyi gelmesi, kanı temizlemesi kuşkonmazın şifalı etkilerinden sadece bazıları.

ABD, Almanya, Kanada, İngiltere ve İtalya’nın birçok şehrinde her yıl kuşkonmaz hasadının kutlandığı festivaller var. Bu festivallerde kuşkonmaz dondurması gibi kuşkonmazla yapılan yemeklerin sergilenmesinin yanında, en hızlı kuşkonmaz soyma yarışması gibi etkinlikler de düzenleniyor.

TÜRKİYE’DE POTANSİYELİ YÜKSEK

Hak ettiği ilgiyi biraz geç görmüş olsa da kuşkonmazın Türkiye’de önü açık görünüyor. Sağlıklı bir besin olması, dış ticarette daha fazla yer bulması dolayısıyla üreticiler için önemli bir gelir kaynağı. ABD ve Avrupa piyasaları için ekonomik önemi olan kuşkonmaz, Türkiye’de yaygın hale gelme potansiyeline sahip.