Ülkemizde, birkaç yıldır, yürütme organı eliyle yasama organı tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda hukuk devleti ilkesinden uzaklaşılarak kanun devletine doğru gidildiğini belirten Kütahya Barosu, üzerinde tartışmaların eksik olmadığı 'iç güvenlik reformu paketine' tepki gösterdi.

Kütahya Barosu adına yazılı açıklama yapan Baro Başkanı Ahmet Atam, 'İç Güvenlik Reformu' paketinde değişiklik yapılmak istenen kanun tasarısının büyük bölümünün hukuk devleti ilkesini zedeleyen, temel hak ve hürriyetlere kısıtlama getiren ve hukuk güvenliğini tehdit eden düzenlemeler ihtiva ettiğini belirtti. "Kütahya Barosu olarak, hukuk devleti ilkesinden asla taviz vermeyeceğiz. Her zaman evrensel değerleri, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve kullanılması çabası içinde olacağız. Demokrasi ve adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz." açıklamasında bulunan Baro Başkanı Atam, İç Güvenlik Paketi ile hükümetin, İçişleri Bakanlığı, valiler ve kaymakamlar aracılığı ile kolluk kuvvetleri üzerinde mutlak hakimiyet kurabileceğini ve kolluk kuvvetleri aracılığıyla yargının görev ve yetki sahasını kontrol edebileceğini kaydetti.

Başkan Atam, "Geçen hafta Gaziantep ilinde, hiçbir yere zarar vermeden, sadece demokratik haklarını kullanmak üzere toplanan esnaf grubunun üzerine biber gazı sıkmak istemeyen polis memurunun boğazını sıkan amiri kameralar önünde 'sık lan sık' diyerek tartaklamış ve zorla biber gazı sıktırmıştır. Bu örnekten gidildiğinde ileride aynı psikolojideki diğer amirler de 'sık lan sık' diyerek vatandaşın üzerine mermi yağdıracaktır." dedi.

Hazırlanan teklifin bir an önce geri çekilmesini isteyen Kütahya Barosu, "Hukuk devletinde yasalar yaptırımcı değil, yapıcıdır. Daraltıcı değil, genişleticidir. Yasaklayıcı değil, özgürleştiricidir. İstisnai bir durum olmadıkça temel haklar ve özgürlüklerle ilgili bir sınırlama getirilemez. Hukuk devletinde, devlet, temel hak ve özgürlüklerin hizmetindedir." hatırlatmasında bulundu. Atam, idarecilerin toplum üzerindeki keyfi yönetiminden vazgeçmelerini istedi.