İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Son Peygamber Hz. Muhammed (SAV)’in doğum yıldönümü dolayısıyla İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Birlikte Yaşama Ahlâkı” temalı Kutlu Doğum Haftası programında konuştu. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Müftüsü Ramazan Muslu, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman'ın da hazır bulunduğu programda adalet vurgusu yaptı.

Günümüzde sadece İslâm âleminin değil, bütün insanlığın Hz. Muhammed (SAV)’in yaşamından ve söylemlerinden alacağı çok büyük dersler olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “İnsanları ayrımcılıktan men eden, güzel ahlâka ve adalete davet eden, kibirlenmeye karşı uyaran, merhamet etmeyi özendiren, her fırsatta birlik ve beraberlik ile dayanışmayı ön plana çıkaran Peygamberimiz'in bize çizdiği yol, bugün kutuplaşma ve çatışmalardan bir türlü kurtulamayan dünyamız için önemini daha da arttırmıştır. Peygamberimiz, adaleti istikrarın ve medeniyetin kaynağı olarak görmüş ve sahabelerine sık sık adaletli davranmalarını hatırlatmıştır. Adaletle davrananların Allah katında yüksek makamlarda bulunacağını, zalim yöneticilerinse Allah’tan en uzak kişiler olacağını bildirmiştir ve bu ilkeye kendisi de hayatı boyunca bağlı kalmıştır.” şeklinde konuştu.

VEDA HUTBESİ VE İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİ

Kâinatın İftiharı Hz. Muhammed (SAV)'in, 1948 yılında New York'ta kaleme alınan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden 13 yüzyıl önceki Veda Hutbesi'nin, aslında insanlığa deklare edilen ilk ve gerçek insan hakları evrensel beyannamesi olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, bu yılki anma programının teması olan Birlikte Yaşama Ahlâkı'nın da çok anlamlı ve yerinde bir tercih olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ne mutlu bize ki herkesin inancını, düşüncesini ve kimliğini saygıdeğer olarak gören bir dinin mensuplarıyız. Yüce dinimizde farklı olanı, bizim gibi düşünmeyeni ‘bir öteki’ olarak adlandırmak ve başkalarını kendimize benzetmeye çalışmak yok. Herkesin inancına, yaşayışına saygımız var. Bu karşılıklı saygının aynı zamanda cumhuriyet adına, güçlü bir Türkiye adına birlikteliğimizi koruyabilmenin de temel şartı olduğunu çok iyi biliyoruz.”

Konuşmasında, Âşık Veysel’in, “Kürtü, Türkü ve Çerkezi / Hep Âdem'in oğlu kızı / Beraberce şehit gazi / Yanlış var mı ve neresi? / Kur'ân'a bak, İncil'e bak / Dört kitabın dördü de hak / Hakir görüp ırk ayırmak / Hakikatte yüz karası” mısralarını da okuyan Kocaoğlu, “Toplumları ayrıştıran değil birleştiren, farklı inanç ve düşünceleri dışlayan değil herkesi kucaklayan, nefreti ve düşmanlığı değil, sevgiyi esas alan İslam dininin en anlamlı günlerinden olan Kutlu Doğum Haftası’nın, bize ve tüm insanlık âlemine barış ve huzur getirmesini diliyorum. Bize her fırsatta birbirimize saygı göstererek birlikte yaşamanın faziletlerini anlatan, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmayı her zaman ön planda tutan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'i sevgiyle, saygıyla, rahmetle ve özlemle anıyoruz.” dedi.