Meteoroloji Genel Müdürlüğü Erzurum'a 3 adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kuracak. Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürü Uygar Us, YTTS ile yıldırım ve şimşek düşme hadiselerinin yaşanacağı alanları önceden önceden tespit etme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, sorumluluk bölgesindeki teknik yatırımlarına hız verdi. Meteroloji Bölge Müdürlüğü Erzurum'da 3 adet YTTS kuracak. Projesi onaylanan YTTS'nin kurulmasına yıl içerisinde başlanacak. Bölge Müdürü Uygar Us, Erzurum için yeni bir yatırım olan YTTS'nin hizmete girmesiyle her yıl çok sayıda can ve mal kayıplarına neden olan yıldırım düşmelerinin sebep olduğu kayıpların önüne geçilebileceğini söyledi. Us, YTTS'nin yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespiti, takibi ve kısa vadeli hava tahmini için gerçek zamanlı uzaktan algılama sistemi olduğunu ifade etti. YTTS'nin hizmete girmesiyle yıldırım ve şimşeğin yeri, tipi, sinyal büyüklüğü ile şimşek yüksekliği verileri elde edilebileceğine vurgu yaptı. Söz konusu sistemin devreye girmesiyle enerji sektöründen turizme kadar geniş bir alanda hizmet sunacaklarına dikkat çeken Bölge Müdürü Us, "Yıldırım Tespit ve Takip Sisteminin sayılamayacak kadar faydası var. Sistem lokal değil, ülke genelindeki 34 farklı noktadaki YTTS ile ağı ile birlikte çalışacak. YTTS ile yıldırımın düştüğü yeri ve ya önceden düşebileceği yeri nokta olarak tespit edebileceğiz. YTTS verilerinin kullanılmasıyla, can ve mal kaybına neden olan yıldırım hadisesini belirlenen bir alana önceden erken uyarı yapılmasıyla, stratejik öneme haiz tesislerin uyarılması ve gerekli tedbirlerin önceden alınması sağlanabilecek. Ayrıca uçakların güvenilir seyrü sefer yapabilmeleri için yıldırım ve şimşek alanları belirlenebilecek. Bölgemize bağlı illerde yıldırımın nereye düştüğü tespit edilmiş olacaktır." dedi.

METEOROLOJİK RADAR KURULUYOR

Meteoroloji Bölge Müdürü ayrıca Erzurum Karga Pazarı Dağına meteoroloji radarının kurulması için proje ve ihale çalışmalarının tamamlandığını inşaat sezonu içerisinde söz konusu tesisin de yapımına başlanacağına dikkat çekerek, "5 milyon TL tutarındaki bu projenin geçen yıl ihalesi yapıldı. Kargapazarı dağlarında Hava Radarın bulunduğu tepeye yapılması kararlaştırılan meteoroloji radarının arsa tahsis işlemleri tamamlandı. Fizibilite çalışmalarına başlandı. Bu yıl içerisinde inşaatına başlanacak olup 2016 sonlarında işletmeye alınması planlanmaktadır. Meteoroloji radarı sayesinde tahmin tutarlılıkları ve kısa süreli uyarıların tutarlılıklarında önemli bir artış beklemekteyiz." diye konuştu.

Us, ayrıca yamaç paraşütü ve askeri tatbikatları için de 2 adet otomatik mobil gözlem istasyonunda bölge müdürlüğü sınırları içerisinde hizmete sokulduğunu da sözlerine ekledi.