Samsun Valisi İbrahim Şahin'in başkanlığında gerçekleştirilen il koordinasyon kurulu toplantısında konuşan Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, DSİ'nin su akıtması yüzünden Ladik Gölü'nde turna balığının kalmadığını söyledi.

Samsun Valiliği tarafından Atakum Büyükşehir Belediyesi Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Ladik Belediye Başkanı Özbalcı'nın Ladik Gölü'nde DSİ'nin su boşaltmasına tepki göstermesi damgasını vurdu.
DSİ'nin yeniden suyun boşaltılması halinde çevrecilerin yapılanlara tepki göstereceklerini kendisininde böyle bir durumda çevrecilerin yanında yer alacağı uyarısında bulunan Özbalcı, kaynağını Akdağ'dan alan doğal ve tabi olan Ladik Gölü, geçmiş yıllarda önüne bir kapak konularak DSİ'deki mühendis arkadaşların 'bent barajı' diye nitelendirdiği aslında baraj fal niteliğinde olmayan bir yer. En son geçtiğimiz yaz ayında gölün kapaklarının ani bir şekilde açılıp suyun hızlıca boşaltılmasıyla gölde büyük bir felaket yaşandı. Burada 3 bin yıldır var olan ve Ladik ilçesininde sembollerinden olan 'turna balığının sonunun gelmesine neden oldu. Barajda balık kalmazken doğal kuşlarda uğramaz hale getirdi. Biz göldeki ekolojik dengenin yok oluşunu hepsini fotoğrafladık. Daha sonra bir vali yardımcımızın başkanlığında toplanarak Ladik Gölü'nün sulak alan olması için bir proje hazırladık. Proje ilgili bakanlığa gönderildi son durumunu da bilemiyorum. Geçen yaz kapakların açılması sonrası suyun ağzında tek damla su kalmamıştı. Bu sene yağışlar iyi oldu ve göl eski haline döndü. Bu yaza sezonunda da kapaklar önceki seneler gibi açılacak olursa ben hukuki bir sonuç doğmaması açısından şimdiden DSİ müdürümüzü uyarıyorum böyle bir şey olursa müdürümle ters düşeceğiz." dedi.

Ladik Gölü turizm açısından da ekonomik açıdan da ilçe için çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Başkan Selim Özbalcı, "Burada 3 bin yıldır Turna Balığı bulunuyor. Ama şuanda bir kaç tane denebilecek kadar az. Biz başka yerden tuttuğumuz Turna Balığı'nı Ladik Gölü'nün balığı diye gelen misafirlerimize sunmak zorunda kalıyoruz. Kapaklar açıldığında suda olan ne kadar balık ve yumurtası varsa akıp gitti. Suyun aniden boşaltılmasıyla sadece balıklar değil burası aynı zamanda kuşlar için doğal bir uğrak yeri olduğu için kuşlarında gelmemesine neden oldu. Ladik Gölü içerisinde yer alan doğal yüzen adalar dünyanın hiçbir yerinde böylesi yok. O doğal adalar su çekilince olduğu yere oturdu. Buradaki hayat sona erdi adeta bir çevre katliamı yapılmış gibi oldu. Buradan açıkça söylüyorum. Ben DSİ müdürümüzden bu su salma işini doğal ve tabi olan gölümüzde yapmamasını bu işlemi sonlandırmasını istiyorum. Eğer bu yazda aynı şekilde kapaklar açılırsa aynı çevre felaketi yaşanırsa bunu da çevreciler görür bende başkan olarak onların yanında yer alacağımı buradan söylüyorum." diye konuştu.