Gediz Üniversitesi’nde yapılan Türkçe konuşup söylenenleri anlayabilen insansı robot Lale ile elektrikli otomobil Devrim, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilgi odağı oldu. Teknolojiye meraklı mucit gençler, övgü ve takdir topladı.

Eğitim temalı 84. İzmir Enternasyonal Fuarı’na Gediz Üniversitesi de katıldı. Mucit öğrencilerin eseri elektrikli otomobil Devrim ile insansı robot Lale, İzmir Üniversiteleri Platformu bünyesindeki stantta beğeniye sunuldu. Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-Tech) tarafından motoru dahil tamamına yakını İzmir Seyrek’teki kampüste imal edilen, TÜBİTAK’ın da Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık gördüğü Devrim, büyük yankı uyandırdı. Konuklar konsept aracı inceleyip bilgi alıp, G-Tech ekibini başarılarından dolayı kutladı.

Türkçe konuşup söylenenleri anlayabilen robot Lale de 52 ülkenin katıldığı organizasyonda meraklı bakışları topladı. Robot teknolojilerindeki başarılarıyla yurtdışında birçok ödül kazanan Gediz Üniversitesi Robotik Kulübü’nün (ROBOGED) eseri Lale, ziyaretçileri sözlü olarak ve uzattığı eliyle selamladı. İnteraktif robota en büyük ilgiyi çocuklar gösterdi.

LALE’YE KARDEŞ GELİYOR

Yazılımı, donanımı, tasarımı ve mekanik aksamları olmak üzere tamamı üniversitenin laboratuvarlarında hazırlanan Lale, karşısındaki kişilerle iletişim kurabilme yeteneğine sahip. Üzerindeki ses ve görüntü sistemleri sayesinde çevresini algılayabiliyor, elde ettiği verilere göre ne yapacağına kendisi karar veriyor, otonom hareket edebiliyor. İstenirse üzerindeki dokunmatik ekrandan da ona soru sorulabiliyor. ROBOGED üyelerinin Ar-ge ve eğitim platformu olarak da kullandığı neredeyse bir insan boyundaki Lale’ye önümüzdeki günlerde kardeş gelecek. Mucit gençler ve hocaları hem Lale’yi daha da geliştirmek hem de ikinci insansı robot Papatya için çalışmalarını sürdürüyor.