DİSK, KESK, TMMOB, TTB, sendikaları ‘İç Güvenlik’ yasa tasarısının Meclis'te görüşülmesine tepki gösterdi. TBMM önünde toplanan grup 'İç Güvenlik Yasası Geri Çekilsin' pankartı açtı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)Eş Genel Başkanı Lami Özgen yaptığı açıklamada, “Bu tasarı ile Hükümet güvenlik güçlerine açıkça ‘sık la sık’ demekte.” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) sendikaları Meclis Dikmen kapısı önünde İç Güvenlik Yasasına tepki gösterdi. Sendikalar ortaklaşa basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması öncesinde eylemciler 'AKP Yasanı al başına çal', diye slogan attı. Basın açıklamasını sendikalar adına KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen yaptı. Özgen, “Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine emekçilerin, demokrasi güçlerinin ve kamuoyunun yoğun tepkisine rağmen Meclis Genel Kurulunda başladı.” diye konuştu.

“Görüşmelerin daha ilk saatlerinde AK Parti Milletvekillerinin çekiçli, bardaklı, tekme, tokatlı saldırı yasa ile neyi amaçladıklarını da kanıtlamıştır.” diyen Özgen, “Yasanın provasını polisten önce AKP’li Milletvekilleri yapmıştır. Bizler öncelikle AKP’nin bu tutumunu protesto ediyor, kınıyoruz.” şeklinde konuştu.

Tasarı ile fiilen devam eden OHAL ve sıkıyönetim uygulamaları olağanlaştırılmak ve süreklileştirilmek istendiğini iddia eden Özgen, “Tasarı çok açık şekilde yükselen toplumsal muhalefete, sendikal örgütlenmelere, hükümet protestolarına ve Kürt halkının temel hak ve özgürlükleri için yürüttüğü mücadeleye saldırı amacı gütmektedir. En son Birleşik Metal-İş grevinin toplanmayan Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanması da göstermektedir ki, AKP hükümeti emekçilere, gençlere, kadınlara ve bir bütün olarak toplumsal muhalefete karşı topyekûn bir saldırı içerisindedir.” ifadesinde bulundu.

"TASARI YASALAŞIRSA TÜM TOPLUMSAL MUHALEFET DARBE DÖNEMLERİNİ BİLE ARATACAK BİR SALDIRI ALTINDA OLACAKTIR"

Özgen, konuşmasına şöyle devam etti: “Tasarının yasallaşması durumunda tüm toplumsal muhalefet darbe dönemlerini bile aratacak bir saldırı altında olacaktır. Çünkü; Kısa süre önce çıkan yasa ile ‘’makul şüphe’’ standardına geri dönülmesi de gözetildiğinde basın emekçilerine, avukatlara, sendikacılara, üniversitelilere, kadınlara yönelik “şafak baskınları” yaygınlaşacak, toplu tutuklamalar sıradanlaştırılacaktır. Soruşturma sırasında ‘el koyma’ yetkisi genişletildiğinden, gerçek ve tüzel kişi muhaliflerin malvarlıklarına da el konularak çok yönlü faşizan bir baskı kurulacaktır. Dinleme, gizli soruşturmacı kullanma ve teknik takip yetkileri genişletilecek, sahte ve hukuk dışı kanıt yaratma faaliyeti sistematikleştirilecektir. Avukatların soruşturma dosyasına ulaşım hakkı, ‘’gizlilik’’ kararları ile ortadan kaldırılacağından, savunma hakkı ihlalleri yaygınlaşacaktır.”

“Bu tasarı ile hükümet güvenlik güçlerine açıkça 'ık la sık' demekte.” olduğunu söyleyen Özgen, “Tasarı ile sakatlanmalara, yaralanmalara ve ölümlere yol açan TOMA’lar tarafından sıkılan basınçlı suların içinde yer alan boya gibi kimyasal madde kullanımına yasal kılıf oluşturulmakta.” diye konuştu.

Hükümete seslenen Özgen, “AKP’nin 14 yıllık baskıcı politikaları artık toplumu bir sosyal patlama noktasına getirmiştir. Aynı politikalarda ısrar edilirse hiçbir kanunun bu patlamayı durduramayacağı tarihsel gerçekliklerle sabittir. Dolaysıyla AKP’nin emek ve demokrasi mücadelesine karşı hukuk tanımaz politikasının ve otoriter karakterinin yansıması olan yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekin.” dedi.