Taksim’de yürüyüş yapmak isteyen LGBTİ’lere polisin müdahalesiyle ilgili suç duyurusunda bulunuldu. İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve emniyet müdürü ile eyleme müdahale eden polisler 'kötü muamele, görevi kötüye kullanma, kanuna aykırı emir verme, ifade özgürlüğünü engelleme ve yürüyüş hakkının engellemek'le suçlandı.

Pazar günü yapılan LGBTİ eylemine polis müdahalede bulunmuştu. Bu müdahale nedeniyle LGBTİ’ler savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayet için İstanbul Adalet Sarayı’na gelen grup basın açıklaması yaptı.

Avukat Yasemin Öz, LGBTİ’lerin yaptığı ‘onur yürüyüşü’nün ilk defa polisin yasa dışı müdahalesiyle engellenmeye çalışıldığını söyledi. Avukat Öz, “Buna da resmi gerekçe olarak bildirim yapma yükümlülüğünün yerine getirilmemesidir. Oysa ki bizim hukukumuzda bildirim yapma yükümlülüğü yalnızca göstericilerin güvenliğinin devlet tarafından sağlanabilmesi için getirilmiş bir yükümlülüktür. Bir izin mahiyetinde değildir. Bildirim yapıldıktan sonra yetkililerin izin vermeme yetkisi yoktur.” dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin’in HDP milletvekilini arayarak bu yürüyüşün Ramazan ayında yapılmamasını istediğini ifade eden Öz, “Bu nedenle yürüyüşün iptal edilmesi kabul edilemez. Devlet yetkilileri Müslümanların yerine geçip din alimi gibi hangi yürüyüşün Ramazan’da yapılıp yapılamayacağına dair karar veremezler. Ramazan’da yapılırsa toplumun bundan rahatsız olacağını varsayma hakları yoktur. Çünkü yürüyüşün içinde de Müslüman, Hristiyan, Yahudi inançlı inançsız pek çok LGBT mevcuttur.” diye konuştu.

Polisin kendi halkına gerekçesiz bir şekilde saldırmasına emir veren insanların hukuku çiğnediğini düşündüklerini ifade eden Öz, “Hukuk devletinde yaşayabilmek için, haklarımıza sahip çıkabilmek için suç duyurusunda bulunmak üzere hep beraber buradayız.” şeklinde konuştu.

Göstericilere polisten başka saldıran bir grup, saldırmak için toplanan hiçbir kalabalık olmadığını belirten Öz, “Göstericilerin güvenliğini polisten sağlanması gerekmiştir. Bu güvenliğin polisten sağlanmasını polis sağlayamadığı için göstericiler devletin hukuk dışı saldırısına maruz kalmıştır. Bu nedenle suç duyurusunu özellikle orada görev yapanlar olmak üzere kanunsuz emri uygulayan polisler aleyhine de yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Suç duyurusu dilekçesinde ise, şüpheli olarak İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok ve müdahaleyi yapan emniyet amir ve memurları gösterildi. Şüphelilere kötü muamele, zor kullanma sınırının aşılması, görevi kötüye kullanma, kanuna aykırı emir vermek ve yerine getirmek, ifade özgürlüğünü engellemek, toplantı ve gösteri hakkını engellemek ile hürriyeti sınırlama suçlamaları yöneltildi.

Açıklamanın ardından grup, bir süre slogan ve alkış eşliğinde eylemine devam etti.