Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili kararını vermesinin uzaması, üniversiteye hazırlanan binlerce öğrenciyi merdivenaltı dershanelerde eğitim almaya yöneltti. Dershanelerin hükümet tarafından yasaklanması üzerine bazıları okula dönüşmek için başvurdu ancak liseden mezun olan ve üniversite sınavını kanamayıp bir yıl daha hazırlanmak isteyen öğrenciler için bir çözüm yok. Denizli Tüm Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Arslan, merdivenaltı dershaneciliğin yeniden hortladığını söyledi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Arslan, “Danışmanlık bürosu adı altında dershanecilik, etüt merkezi adı altında dershanecilik ve değişik adlar altında dershanecilik yapma eğilimi olanlar, bu gayretin içinde bulunanlar bulunmaktadır.” dedi. Anayasa Mahkemesi dershanelerle ilgili durumu iptal ederse yollarına devam edebileceğini belirten Arslan, mevcut şartlarda dershane eğitiminin verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Denizli’deki dershaneler dönüşüme girmeseydi bugün bin 500 öğretmenin işsiz olacağını söyledi.

'MEZUN OLANLARIN ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANABİLECEĞİ SAĞLIKLI BİR YER YOK'

DEYDER Üyesi ve Denizli Murat Açıköğretim Genel Müdürü Ömer Çakır da mezun öğrencilerin üniversiteye nerede hazırlanacağına dair bir çözüm bulunmadığını dile getirdi. Çakır, “Bir çocuğunuz var ve bir yere yönlendirecekseniz. İhtiyacınız sizin açınızdan giderilmiş değil. Merdivenaltı bir yere gitmeyi tercih edebilirsiniz, okulda kalmayı tercih edebilirsiniz, temel liselerden birine gidebilirsiniz. En büyük kayıp, sınavlara hazırlık süreciyle ilgilidir insanların. Şöyle de bir problem var, mezun olan insanları şu anda konum içinde değerlendirebilecek herhangi bir çalışma yok. Şimdi burada bu politikanın sonuçlarını yaşayacak olan biz değiliz ama biz bu politika içerisinde temelde insanlar açısından bakarsanız, en faydalı olabilecek şekilde kendimizi konumlandırmaya çalışıyoruz. Biz devletle herhangi bir şekilde çatışmak gibi bir algı içerisinde değiliz, onunla da bir şey kazanabileceğimizi düşünmüyoruz.” diye konuştu.

'BELEDİYELERLE DERSHANECİLİK OLMAZ'

Mezun olan öğrencilerin hazırlanacağı bir yer olmadığı için bazı belediyelerin kurs açtığını ancak bunun da özel sektör kurulu gibi çalışamayacağını anlatan Çakır, şunları kaydetti: “Diyelim sizin çocuğunuz var. Sınava hazırlanacak ve 12. sınıftaydı, kazanamadı, önümüzdeki sene tekrar çalışmak istiyor. Yönlendirebileceğiniz herhangi bir sağlıklı ortam yok. Bunun çözümünü araması gereken biz, ihtiyaç olduğunu tabiî ki biliyoruz. Bize bırakılsa bir çözüm ararız ama bize böyle bir imkân sağlanmıyor. 'Siz bu insanlar için bir çözüm üretebilirsiniz.' denmiyor. Belediyenin bu tür çalışmalar yapmasını, ben kamu kuruluşlarının özel sektör kuruluşları gibi çalışıyor olmasını zaten uygun görmüyorum.” şeklinde konuştu.