Eskişehir’de ders sonrası okul dışında hükümetin Osmanlıcanın ders olarak okutulması protestosuna katılan 7 lise öğrencisi hakkında Milli Eğitim Müdürlüğünce soruşturma başlatıldı. Eğitim Bir Sen Eskişehir Şubesine yumurta attıkları ileri sürülen ve polis tarafından kimlikleri belirlenen 7 liseli hakkında Valilik kanalıyla disiplin soruşturma açılması istendi. 7 liseli hakkında, okul dışında katıldıkları eylem nedeniyle disiplin cezası veya okuldan uzaklaştırma cezası verileceği öğrenildi.

Eskişehir’de liseli öğrencilerin, ders saati sonrası okul dışındaki AK Parti hükümetinin Osmanlıcanın ders olarak okutulması yönündeki kararına yönelik düzenlenen protestoya katılmaları başlarına dert oldu. Alınan bilgiye göre, bazı STK’lar tarafından, AK Parti hükümeti tarafından 19. Eğitim Şurası’nda Osmanlıcanın ders olarak okutulması kararından sonra, Eskişehir’de bir grup lise öğrencisi bu uygulamayı protesto etti. 11 Aralık 2014 tarihinde yapılan eylemde, öğrenciler önce Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrası eyleme katılan bazı öğrenciler, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanlığı’nın camlarına yumurta atarak, protestoda gösterisinde bulundu.

Bunun üzerine Eskişehir polisi, eyleme katılarak Eğitim Bir Sen’e yumurta attığı iddia edilen öğrencileri, polis kamerasından tek tek kimliklerini belirledi. Bu sekiz öğrenciden yedisi Odunpazarı Bölgesi okullarında eğitim gördüğü belirlendi. Polisin tespitlerine göre, öğrencilerden üçü İsmail Tetik Anadolu Lisesi, ikisi TOKİ Savaş Kubaş Anadolu Lisesi, biri Şehit Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi, biri de Salih Zeki Anadolu Lisesi’nde eğitim gördüğü belirlendi. Polis, ardından valilik kanalıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bir yazı göndererek, eyleme katılan ve sendikanın camına yumurta attığını iddia ettiği sekiz öğrencinin açık isimlerini bildirdi. Ayrıca yumurta atmakla suçlanan 7 liselinin kamera görüntüleri de bir CD’de toplanarak, resmi yazıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletildi. Polis, valilik kanalıyla isim ve görüntülerini gönderdiği 8 liseli için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu öğrencilerin haklarında disiplin soruşturması açılmasını talep etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuyla ilgili polisten gelen belge ile bir süt yazı yazarak eyleme katılan öğrencilerin eğitim gördüğü okul müdürlüklerine yazı yazı yazdı. Söz konusu yazıda ilgili öğrenciler hakkında okul yönetiminin disiplin kurulunu toplayarak gerekli cezayı vermelerini istedi. 15 tatil sonrası okul yöneticilerinin disiplin kurulunu toplayarak konuyu değerlendireceği kaydedildi. Ancak 7 liseli hakkında, okul dışında katıldıkları eylem nedeniyle kınama cezası veya okuldan uzaklaştırma cezası verileceği öğrenildi.

'OKUL DIŞINDA YAPILAN EYLEME KATILAN ÖĞRENCİYE CEZA VERMEK DEMOKRATİK DEĞİL'

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, 7 liseli genç hakkında baskı üzerine soruşturma açıldığını ve bunun demokrasiyle hiç bağdaşmadığını söyledi. Öğrencilerin katıldığı eylemin okul dışında yapıldığını ve bunun için de ailelerinden izin alındığını kaydeden Başkan Demir, "Ailelerinin izni dahilinde, okul dışında yapılmış, demokratik bir eylemdir. Aynı zamanda bu öğrenciler ergen yaştadır. Bu konuda öğrencilere ceza verilmesi ve ceza verilmesinin istenmesi hoş değil." dedi.

Konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğünü aradıklarını ama konuşamadıklarını aktaran Başkan Demir, bazı okulllarda ise çocuklara ‘sizi okuldan atacağız’ diye psikolojik baskı kurulduğunu iddia etti. Demir, "Bunun için okul müdürlerini de arayıp uyardık. Görüşü ne olursa olsun, çocukların okuldan uzaklaştırılması doğru değildir. Ceza yerine öğrencilerle rehber öğretmenler birebir görüşebilir. Öğrencilere ceza verilmesine karşıyız." diye konuştu.

Haklarından disiplin soruşturması istenilen 7 liselinin velileri ise duruma tepki gösterdi. "İktidar yanlısı bir sendika önünde bu eylem yapıldığı için çocuklarımıza disiplin soruşturması açılıyor. Başka bir sendika önünde bu eylem yapılsaydı, soruşturma açılır mıydı?" diye tepkilerini dile getiren veliler, çocukları hakkında soruşturma açılmasından Eğitim Bir Sen’i sorumlu tuttu.