Zihinsel engelli çocukların topluma kazandırılması amacıyla terapi için alınan atların bulunduğu çiftlik de lodosun kurbanı oldu. Bursa Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği (ZEDEM) Başkanı Nejat Gürlük, aylardır yaşadıkları sıkıntıların ardından son olarak lodosun kendilerini vurduğunu söyledi.

Bursa Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği, bir yıl önce İŞKUR desteğiyle zihinsel engelli çocuklara yönelik at bakımı ve seyislik kursu düzenledi. Nilüfer Kent Ormanı’nda kurulan küçük çiftlikte, İŞKUR’un meslek edindirme kursu kapsamında engelli çocuklara biniciliğin yanı sıra atların bakımı öğretildi. İki dönem halinde gerçekleştirilen kursta 24 öğrenciden 4’ü özel sektörde işe yerleştirildi. Kurs bitip, kiralanan atlar geri verilince dernek yönetimi rehabilitasyon hizmetinin devamı için kendi bütçesinden 3 at alarak zihinsel engellilerin hizmetine devam etme kararı aldı. Ferdi ziyaretlerden ücret alınmayan çiftlikte iki yılda 4 bine yakın zihinsel engelli çocuk rehabilitasyon hizmeti kapsamında at bindi. Bir süre sonra masrafın altından kalkamayan dernek yönetimi, kurumlardan destek istemesine rağmen bunda başarılı olamayınca bir ara atları doğaya salmayı bile düşündü. Yalnızca bir hayırsever işadamının atlara yiyecek yardımında bulunduğu çiftlik, Nilüfer Kent Ormanı’nın bir süre önce Nilüfer Belediyesi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesiyle yeni sorunlarla karşı karşıya kaldı. Nilüfer Belediyesi'nin kent ormanından çekilmesiyle su ve elektrikleri kesilen küçük çiftlikte bu sorunlar çözülmeye çalışılırken, son olarak lodos vurdu.

Marmara Bölgesini vuran ve saatteki hızı yer yer 120 kilometreyi bulan lodos Bursa’da üç kişinin ölümüne, onlarca kişinin de yaralanmasına neden oldu. Lodos ayrıca kentte yüzlerce evin çatısını uçurup, büyük maddi hasara yol açtı. Lodosun vurduğu yerlerden biri de zihinsel engellilerin terapi için at bindiği çiftlik oldu. İçinde üç atın bulunduğu ve seyisle misafirlerin barınabildiği küçük baraka ve engelli çocukların dinlendiği kamelya da lodosta yerle bir oldu. Atların kaldığı yerde de büyük hasar meydana gelirken, çiftlik neredeyse kullanılamaz hale geldi.

ZEDEM Başkanı Nejat Gürlük, atların masrafını karşılayamama, elektrik ve suların kesilmesi sıkıntılarıyla uğraşırken son olarak kendilerini lodosun vurduğundan yakındı. Atların bulunduğu yerde büyük çatlaklar ve hasar oluştuğunu anlatan ZEDEM Başkanı Gürlük, kamelyanın yıkıldığı sırada seyisin de büyük tehlike atlattığını söyledi.