Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan endişe duyduklarını söyledi. Ayala, "Tam da bu sebepten dolayı Avrupa demokrasisi için çok önemli bir rol oynayan Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma dair endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye’nin gittiği yola dair bazı endişelerimiz olduğunu da söylemek istiyorum."

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran partisinin genel merkezinde Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşme sonrası Oran ve Ayala kameraların karşısına geçti.

"KENDİSİNİ AĞIRLAMAKTAN MUTLU OLUYORUZ"

Ziyaret için Ayala’ya teşekkür eden Ümit Oran, kendilerini karşılamaktan mutlu olduklarını söyledi. Oran,” Kendisini ağırlamaktan mutluluk oluyoruz ama tabi onların gelmelerini böyle endişe duymaları Türkiye’de demokrasiyle ilgili endişelerini hissetmeleri ve CHP’ye yapılan bir takım karalamalar, bir takım saldırılara karşı gelmeleri de onların keşke Türkiye’ye daha sık gelseler Türkiye’de demokrasiyi insan haklarını, özgürlükleri daha ileriye nasıl taşıyabiliriz onları burada tartışabilsek daha mutlu oluruz. Ama ben gerçekten Sayın Ayala’ya teşekkür ediyorum duyarlılığı için. Olay saldırılar olur olmaz aradı ve hemen gelmek istediğini ifade etti. “ dedi.

"BURAYA DAYANIŞMA AMAÇLI GELDİM"

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala ise üyeleri olan CHP’yle görüşmez üzere geldiklerini, Türkiye’deki üyeleri olan CHP’nin kendilerinin var oluş sebebini ortaya koyan bir parti olduğunu söyledi. Ayala,” Buraya dayanışma amaçlı geldim son zamanlarda üyelimize yönelik ciddi saldırılar yapıldığı görüyor ve bundan ciddi endişeler görüyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Umut Oran’a yönelik olan saldırıları kastediyorum. Bir demokrasi içeresinde pek çok tarafa vardı. Bunlar vatandaşlar, siyasi partiler hükûmet ve medyadan oluşur. Bütün bunların birer sorumluğu vardı. Özgürlüklere ve haklara saygı duymak gerek. Bütün bunlar ortak hareket ettiği zaman demokrasi gerçekleştirilebilir.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’NİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMA DAİR ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Dünya üzerinde pek çok ülkede Sosyalist Enternasyonalin üyesi olan partilerin şuanda iktidarda olduğunu söyleyen Ayala, "Hali hazırda 60’tan fazla ülkede Sosyalist Enternasyonal üyesi hükümetler görev yapıyor. Diğer ülkelerde ise hükümete alternatif olan ve demokrasilerin kurulmasında yoğun çabalar harcayan üyeler olduğunu görüyoruz bizim üyelerimizin. Yeni demokrasilerin kurulamasında bizim üyelerimiz orta ve doğu Avrupa’da, Latin Amerika’da ve Afrika’da çok önemli roller oynuyorlar, görevler alıyorlar. Bu çerçevede hepimizin doğruya ve adalete dair kendimizi adamamız ve bunun için mücadele etmemiz gerektiğinin farkında olacak olursak. Tam da bu sebepten dolayı Avrupa demokrasisi için çok önemli bir rol oynayan Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma dair endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye’nin gittiği yola dair bazı endişelerimiz olduğunu da söylemek istiyorum. Seçimlere 90 gün kaldığını düşünürsek olursak, Türkiye’nin demokratik aktör olarak özgür ve adil şekilde Türk halkının iradesinin sergilendiği bir ülke olması ve Türk halkının siyasi aktörler ve siyasi kurumlar üzerinde kendi iradesini özgür ve adil bir sergilemesini görmeyi istiyoruz." dedi.

“BİR ÇAĞRI YAPMAK İSTİYORUM”

Kurumlara, Türk vatandaşlarına ve medyaya bir çağrı yapan Ayala, sözlerine şöyle devam etti: "Bir çağrı yapmak istiyorum, bu çağrımı bütün kurumlara ve kuruluşlara yöneltmek istiyorum. Demokratik sistemler içerisindeki bütün kurumlar ve bütün Türk vatandaşlarına ve medyaya benim çağrım. Demokratik sistemin işleyebilmesi için herkesin ortak bir demokratik zeminde buluşabiliyor olması ve demokrasinin herkes için ortak bir çıpa yapılması gerekiyor. Artık günümüz dünyasında binlerce sivil toplum örgütü ve bunlarda çalışan kişiler sınırların olmadığı bir dünyada bütün gelişmelerden ve bütün olağanlardan haberdar oluyorlar. Herkes her şeyi görüyor. Pek çok başka ülkede demokrasinin gelişmesine ve yerleşmesine ilham olmuş değer ve prensiplerimizde yola çıkarak ümit ediyoruz ki Türkiye’de demokratik dünya üzerinde adil ve özgür yerini alacaktır, devam ettirecektir ve demokratik dünyayla daha güçlü bir şekilde kenetlenmeye devam edecektir."