Üniversite sınavlarının son oturumu bugün yapıldı. LYS3'te öğrenciler edebiyat ve coğrafya sorularını cevapladı. Sınav öncesinde kameralara yine son bir kez tekrar yapanlar, dua okuyanlar ve son dakika yetişenler yansıdı. Sınav salonlarına detaylı kontrol yapılarak alınan öğrenciler el dedektörüyle de arandı. Sınavın ardından soruları değerlendiren öğrencilerden bazıları soruları kolay bulurken bazıları da şair ve yazar eşleştirmelerinin fazla olduğunu belirtti.

Türkiye'de 81 il ve Lefkoşa'da yapılan LYS3 oturumu saat 10.00'da başladı. LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testi yer alıyor.

Sınava giren adaylar aileleriyle birlikte sabah erken saatlerden itibaren okulların önüne geldi. Öğrenciler ve aileleri heyecanla içeri alınma saatini beklerken yine bilindik manzaralar göze çarptı.

Öğrenciler polis tarafından detaylı arama ile okula alındı. Aramalarda el dedektörü de kullanıldı. Sınavın başladığı dakikalarda yine son dakika yetişenler koşarak okula girdi.

Sınavın başlamasına dakikalar kala aileler ise okul bahçesinin dışına çıkarıldı. Heyecanla çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen bazı anne babalar dua etti, Kur'an okudu.

Sınav saatini beklerken son bir tekrar yapanlar da vardı. Öğretmen Mehmet Ömür Aykent otomobilinin içinde notlardan kızını son bir kez test etti. Aykent, “Ben ona soruyorum, kontrol ediyoruz. Mesleğimizi icra ediyoruz ben de öğretmenim. Heyecanlanmazsa güveniyorum. Bu son oturumu.” dedi.

ÖSYM'den önce babasının sınavından geçen Damla Şevval Aykent, “Yüzyıllarını hatırladık şairlerin, genelde o çıkıyor. Son bir tekrar yapıp gireceğim inşallah birazdan.” diye konuştu. Önceki oturumlarda matematik ve geometrinin zorladığını ifade eden Aykent, fen bilimlerinin ise kolay geçtiğini belirtti.

En büyük çocuğunun sınava girdiğini ve 4. oturumda da yalnız bırakmayan Murat Buz, “Kızımız sınava giriyor destek olmak için geldik. Bu 4. sınavı. Allah bütün sınava girenlere yardım etsin. 4. sınava giriyoruz. İnşallah iyi bir yeri kazanmasını bekliyoruz. Temennimiz İstanbul ama onun gönlü Edirne.” şeklinde konuştu.

Dışarda beklemenin zor olduğunu dile getiren Buz, “O heyecanlı ama biz onlardan daha heyecanlıyız.” dedi.

4. kez beklemesine rağmen heyecanın gitmediğini belirten Buz, “Büyük kızımız olduğu için ilk kez sınava giriyoruz. Ondan sonrakiler de var mesela. Onların heyecanı da ilerleyen senelerde. Bir ufağı var o da lise için hazırlanıyor. İnşallah o da iyi bir yer kazanır. Heyecan bitmeyecek yani. Ondan sonrada oğlum geliyor. Gene heyecan devam ediyor bizde.” ifadelerini kullandı.

Sınavın ardından soruları değerlendiren öğrencilerden bazıları soruları kolay bulurken bazıları da şair ve yazar eşleştirmelerinin fazla olduğunu belirterek sınavın zor olduğunu dile getirdi.

Sorular zordu diyen Osman Can, “Yapabildiğimi yaptım fazlasını zorlamadım. Sorular zordu. Edebiyatta daha çok mantık soruları vardı. Şair yazar eşleştirmeleri fazlaydı. Ben meslek liseliyim sonuçta geçiş hakkım var rahatım.” dedi.

Edebiyat sorularını genel olarak kolay bulduğunu ifade eden Ebru Güneytepe, “Edebiyat soruları güzeldi. Paragrafta daha iyiyim. Yorum soruları gayet iyiydi. Ama sonraki sorular tamamen yazarlar ve eserleri. Bunlar bilgi sorusuydu zorladı. Ama tam bir hazırlıkla gayet yapılabilicek sorulardı. Coğrafyada daha çok zorlandım. Hayırlısı neyse o olsun inşallah. Ama çok kötü değildi, inşallah hayırlı bir sonuç gelir.” ifadelerini kullandı.