Zonguldak'ta özel bir maden ocağında Ocak ayından bu yana maaşlarını alamayan maden işçileri, kendilerini ocağa kapattı.

Kilimli ilçesi Gelik beldesinde Aslanlar Madencilik firmasında ocak tahkimatı, güvenliği ve yeraltı su tahliyesini yapan 13 işçiden 8'i sabah 08.00 vardiyasından bu yana ocaktan çıkmama eylemini sürdürüyor. Kendilerini ocağa kapatan 8 madenci, Ocak ayından bu yana aylık ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle eylemini sürdüreceklerini belirtti. İşçiler saatlerdir kendini ocağa kapatırken, aileleri de ocak ağzına gelerek bekliyor.

Firma yetkililerinin ocağa gönderdiği aracılar vasıtasıyla Cuma gününe kadar aylık ücretlerinin tamamının ödeneceği sözü vermesine rağmen eylemci işçiler, ocaktan çıkmamayı sürdürüyor. İşçilerin aileleri de ocak ağzında meraklı bekleyişini sürdürüyor.

İŞÇİLER: ÜCRETLERİMİZİ YATIRINCAYA KADAR EYLEME DEVAM

13 yıllık maden işçisi Koray Akbulut (33), "İçerideki arkadaşlar maaşlarının tamamını alana kadar çıkmıyorlar. Kendi sağlıklarını düşünmüyorlar artık. Arkadaşlarımız sabah 08.30'dan beri içerideler" dedi.

Diğer işçi Hüseyin Çimen (40) ise, "Biz de arkadaşlarla aynı mesaideyiz. Ocaktaki arkadaşlar, 'maaşlar yatmadıkça çıkmayacağız' diyorlar. Çok kararlılar. Geçen hafta da muhasebeci geldi. 250 lira ile insan ev geçindirebilir mi? Üç tane çocuğa bakabilir mi? Bunun elektriği, suyu ve okul masrafı var. Ben 2000 yılından beri çalışıyorum. Son 3 yıldır icralık oldum. Benim paramı düzgün bir şekilde versinler, ben kendim ayakta kalmayı öğreneyim. Paramızı yatırmadan arkadaşlar ocaktan çıkmayacak" diye konuştu.

İŞÇİLERİN EŞLERİ DE OCAK AĞZINDA BEKLİYOR

Ocakta eylem yapan işçilerin yakınları da endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Madenci yakını Cansu Akbulut, "Saatlerdir içerideler. Çocuğumuz hasta. Bu ay Ankara'ya gidecektik, götüremedik. İçeridekilere kuru ekmek ve soğan gönderdik. Kredi kartlarımız var, borçlarımız var. Onların maaşlarına güvenerek alışverişimizi yapıyoruz ama ne olacağını bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Ocakta olduğu için eşini göremediğini ifade eden Şebnem Durgut ise "Buraya geldim ama eşim içeride olduğu için görüşemedik. Çocuğum babasını soruyor. Ne yapacağımızı bilemedik. Şirket ne yapacaksa yapsın. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" diye konuştu.

ŞİRKET MÜDÜRÜ: CUMA GÜNÜ PARALARINI VERECEĞİZ, EYLEMİ BİTİRSİNLER

Aslanlar Madencilik Şirketinin Genel Müdürü Adnan Toprak, işçilerin 1,5 aylık ücretlerinin cuma günü ödeyeceklerini kaydetti. Ocakta eylemin devam etmesinin riskli olduğunu dile getiren Toprak, şunları söyledi: "Arkadaşlar ücretlerinin ödenmesi talebinde bulundular. Biz de bu hafta sonuna kadar geri kalanını yatıracağımızı beyan ettik. Ocağın tahkimatı, güvenliği ve su altı suyunu tahliye etmekle görevlendirilmiş durumdalar. Arkadaşların eylemine son vermesini istiyorum. Çünkü ocağın altında kendi güvenlikleri de yok. Bizim endişemiz o. Yoksa işçi arkadaşların ücreti her halükarda yatacak. 10 sene bu şirkette maaşlar yattı. Gecikmeli de olsa Cuma gününe kadar arkadaşların maaşı yatar. Ocak ayının yarısı ödendi ve şubat ayından alacakları var. Biz sizlerin huzurunda da diyoruz. Şubat ayı ücretlerini cuma gününe kadar yatıracağız. Eyleme son versinler. içeriye buradaki işçileri gönderdik. Eyleme devam edeceklerini söylemişler."