Dünyanın en önemli sorunlarından bir tanesi olan uyuşturucu madde kullanımı Türkiye’de de artıyor. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (TUBİM) raporları sorunun boyutunu gözler önüne seriyor.
Adana’daki Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’ne (AMATEM) 2009’da 883, 2010’da 3 bin 796, 2011’de 3 bin 921, 2012’de 4 bin 44, 20137’te 4 bin 217, 2014’te 4 bin 901 olmak üzere toplam 21 bin 762 madde kullanan kişi tedavi için başvurdu. İlde 16 bağımlı aşırı doz uyuşturucu kullanımından hayatını kaybetti.

Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı ile ilgili olarak yıllar bazında gelen yükümlülere ait veriler incelendiğinde ise 2009’ da bin 440, 2010’da 2 bin 96, 2011’de 2 bin 702, 2012’de 3 bin 173, 2013’te 3 bin 523, 2014’te 4 bin 744 ait dosya intikal etti. Halen 3 bin 381 dosyanın dosyası takibi devam ediyor. TUBİM'in 2014 yılı uyuşturucu raporundaki ankete katılan madde bağımlılarının yüzde 93,28’i daha önce bilgilendirme amaçlı seminer, tiyatro, konferans vb. etkinliklere katılmadıklarını belirtti. Denekler, bu tür etkinliklere katılmaları durumunda uyuşturucu maddeye başlamayacaklarını vurguladı.

Bu doğrultuda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hazırlanan “Madde Kullanma, Özgür Yaşa Projesiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Ceza İnfaz Kurumlarındaki 10 bin yükümlü, hükümlü, tutuklu ile adli personel çeşitli eğitsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerde faydalanması hedeflenmekte. Bu kapsamda bireylerin bağımlılık yapıcı maddelerle tanışılmasını engellemek, maddeye ulaşılabilirliğini azaltmak, bağımlılık konusunda duyarlılık oluşturmak, kişilerin toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarını sağlanması hedefleniyor. 2016 yılının sonuna kadar sürecek projenin imza töreni Adana Adliyesi’nde Vali Mustafa Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek arasında imzalandı.

Törende konuşan Vali Mustafa Büyük, batılı toplumların çok fazla sıkıntıya düştüğü; ancak Türkiye’yi de önemli oranda tehdit eden madde bağımlılığına yönelik olumsuz gidişattı ‘önlemek’ için bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Toplumun bütün kesimlerinin bu mücadelede birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Büyük, “Sadece bir şekilde bağımlı olmuş kişiler değil, her zaman bu tür olumsuzluklarla karşılaşabilecek toplum kesimlerini bilinçlendirmek ve uyarmak zorundayız. Konu sadece bir güvenlik meselesi değil; aynı zamanda eğitim sorunudur. Adana maalesef uyuşturucu kullanımı ve bundan görülen zararlar noktasında önden gelen illerden birisi. Hem uyuşturucu ticaretinde, hem de kullanımda olumsuz bir durum var. Bunu önlemek için topyekûn bir gayretin içerisindeyiz.” dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, uyuşturucu ve uyarıcı maddenin toplumda bir çok yaraların oluşmasına neden olduğunu söyledi. Uyuşturucu ile mücadelede ‘arzın’ kısılması kadar ‘talebin’ de sınırlandırılmasının önemine dikkat çeken Yeldan, proje ile hayatında ilk defa uyuşturucu alıp denetim altında olan 3 bin 381 yükümlü ve cezaevlerindeki hükümlüleri bilinçlendirmeyi ve onları bu zararlıdan uzak tutmayı amaçladıklarını dile getirdi. Araştırmalarda uyuşturucu kullananların yüzde 93’nün bu zararlı hakkında bilgi sahibi olmadıklarının anlaşıldığını ifade eden Yeldan, projenin uyuşturucu ile mücadelede önemli bir aşama olduğunu sözlerine ekledi. Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, narkotik konusunda toplumda farkındalık oluşturmak için devamlı eğitimler yaptıklarını, ancak bu proje ile uyuşturucuya bulaşmış insanlara direkt ulaşma imkânını bulduklarını anlattı. Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne görevli Uzman Rifat Arslan ise kurumun faaliyetleri hakkında sunum yaptı.