Bir zamanlar emeğin başkenti olarak anılan Zonguldak, bugünlerde emeklilerin başkenti oldu. 149 bin işçi emeklisine ev sahipliği yapan Zonguldaklı emekliler, hükümetin yaptığı 20 liralık zamma isyan etti. Emekliler, "Bizi ciddiye almayanları artık biz de ciddiye almayacağız" ifadesini kullandı.

Emekçi kentinden emekliler kentine dönüşen Zonguldak'ta Tüm İşçi Emeklileri Derneği Batı Karadeniz Bölge Başkanları Değerlendirme Toplantısı'nda 20 liralık zam yapan hükümete tepki gösterildi.

Bu zamana kadar sokaklarda haklarını aramadıklarını ancak hükümetin sürekli kendilerini oyaladığını belirten Tüm İşçi Emeklileri Derneği Batı Karadeniz Bölge Başkanı Mustafa Sarıoğlu, geçen cumartesi günü yapılan AK Parti Zonguldak il Kongresi'nde siyasetçileri uyardığını söyledi. Kongrede 'Zonguldak'tan daha çok milletvekili istiyoruz' diyen AK Parti Genel Başkan Vekili Mehmet Muşlu'nun yanına giderek emeklilerin durumunu aktardığını hatırlatan Sarıoğlu, "149 bin emeklinin yaşadığı Zonguldak'ta daha çok milletvekili isterken işçi emeklisine 20 lira gibi gülünç bir zam yaptıklarını söyledim. Emeklinin açlık sınırının altında maaş aldıkça istedikleri milletvekili çıkmasının zor olacağını, bu durumun Başbakana bildirilip iyileştirilmelerin yapılmaması durumunda emeklilerin iktidarı cezalandıracağını kendisine söyledim. Bana 'Ankara'ya gelin görüşelim' dedi. Diğer politikacılar da 'çözeceğiz' dedi. Onlar çözeceklerini söyledi de yıllar yılı biz başta genel başkanımız Satılmış Çalışan olmak üzere hiçbir zaman devlete karşı saygısızlığımız olmadı. Yüzü maskeli bazı şerefsizler gibi devletin malına, canına, askerine, polisine herhangi bir saygısızlık yapmadık, yapmayacağız. Bir ülkede huzur istiyoruz. Ama biz huzur dedikçe, iyi niyetli oldukça işçi emeklisi Türkiye'de ayrılıyor." dedi.

'EMEKLİLER KENDİLERİNİ CİDDİYE ALMAYANLARI ARTIK CİDDİYE ALMAYACAK'

Türkiye'de 9 milyon işçi emeklisinin yüzde 80'inin açlık sınırının altında maaş aldığını ifade eden Sarıoğlu, "Biz Zonguldak'ta yaşayan 149 bin emeklilerin temsilcileriyiz. Siyasiler hangi köye, hangi mahalleye giderse gitsinler, karşılaşacakları şey emeklilerin mağdur olduğudur. Emekli perişan, köylerde emeklilerden başka kimse kalmadı. Gençler köyü terk etti, köle gibi asgari ücretle başka illerde çalışıyorlar. Helallik isteyen devlet adamlarına sesleniyorum: 149 bin emekliden helallik almanız için emeklinin maaşının iyileştirilmesi lazım. Çok acele bir şekilde yetkililerle görüşerek bu düzenlenirse emekliler helallik verecektir. Aksi takdirde bizden helallik isteyen arkadaşlarımız düşünmesi lazım. Açlık sınırının altında maaş alan, yıllarını devletin kalkınması için çalışmış bu emekli arkadaşlarım, artık kendilerini ciddiye almayanları ciddiye almayacaktır. Bütün yetkilileri uyarıyorum. Biz Batı Karadeniz Bölge Başkanı olarak her zaman huzurdan yana olduk. Ama vakti saati geldiğinde de ona göre kararımızı alacağız. Ankara'dan gelen haberle genel başkanımız Satılmış Çalışkan'ı da alarak bütün şube başkanımızla beraber yetkililerle görüşerek bir an önce emeklilerin maaşını iyileştirilmesini isteyeceğiz." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Sarıoğlu, "İşçi emeklisi şu anda 900 liradan başlıyor yukarıya doğru gidiyor. Yani 1 bin 500 liradan düşük maaşla işçi emeklisi nasıl geçinecek? 20 lira verilen zamma insan zam diyemiyor ki... Her şeye zam yapıldı ama işçi emeklisine 20 lira zam yapıldı. O yüzden çok karamsarız. Bizim iyi niyetimizden kimse istifade etmeye kalkmasın. Biz her zaman huzurdan yana oluyoruz, ülkemizi idare edenlere saygı duyuyoruz, ama biz böyle yaptıkça bizi ciddiye almamaya başladılar. Bizim insan gibi yaşayabilmemiz için taban maaşı en az bin 500 lira olmalı. Milletvekillerimizin aldığı maaşı Türkiye kamuoyu biliyor. Bizi de düşünsünler. Türkiye'de 9 milyon işçi emeklisi mağdur. Ama işçi emeklisi gerekeni yapacaktır. Kendileri diledikleri gibi iktidarı muhalefeti bir araya gelip 24 saat içinde kendileri için karar çıkarmasını biliyorlar. Ama isterlerse işçi emeklisini rahatlatacak kararı da çıkartabilirler." ifadesini kullandı.

'ZONGULDAK EMEKLİLER KENTİ OLDU'

Kendisinin de kazmacı olarak iş başı yaptığı Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) maden ocağından 1994 yılında ocak şefi olarak emekliye ayrılan Mustafa Sarıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zonguldak emekçi kentiydi şimdi emekli kenti oldu. Türkiye'nin her yerinde emekliler arttı. Ama özelikle Zonguldak'ta 149 bin işçi emeklisi var ve yüzde 80'i de yeraltı maden ocaklarından emekli. Hepsi akciğer meslek hastalığına yakalanmış durumda. Bir taraftan hastalıkla uğraşıyoruz bir taraftan zam vermedikleri için moralimiz bozuk."