Zonguldak'ta 7 Ocak 2013'te Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessesesi maden ocağının eksi 630 kodunda metan gazı patlaması sonucu 8 işçinin öldüğü davanın ilk duruşması başladı. Ölen işçilerin yakınları, mahkeme çıkışında, daha önceki ifadelerini değiştirdiği ileri sürülen firma çalışanlarına tepki gösterdi. Dava 1 Nisan 2015 tarihine ertelendi.

TTK Kozlu Müessesesi'nin eksi 630 kodunda galeri açma işini üstlenen Star İnşaat A.Ş. firması bünyesinde çalışan 8 işçi, 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitirdi. Soruşturma kapsamında 2 kez bilirkişi raporu istenen iş kazasıyla ilgili davanın ilk duruşması, olaydan 2 yıl sonra Zonguldak 1. Ağır ceza Mahkemesi'nde görüldü. Star İnşaat A.Ş. firması ortaklarından Şafak Sırrı Demirel ve İlal Köksal'ın katılmadığı davaya TTK Kozlu Müessesesi Müdürü Kazım Eroğlu'nun da aralarında bulunduğu 8 sanık katıldı. Ayrıca ölenlerin yakınları ile mağdur tanıklar da hazır bulundu.

AİLELERİN TEPKİSİ

Bu arada ölenlerin yakınları, mahkeme çıkışında firma çalışanlarına tepki gösterdi. Olayda ölümden dönen bazı firma çalışanlarının mahkemede ifadesini değiştirmesine sert tepki gösteren acılı aileler, öfkesini ifade değiştiren işçilerin arkadaşı olan ve aynı zamanda Kozlu Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Gökgöz'den çıkardı. Olay sırasında aynı ocakta çalışan Gökgöz'ün mesai arkadaşlarının ifadesini değiştirmesine sert tepki gösteren Köksal Kadıoğlu'nun eşi Remziye Kadıoğlu, Gökgöz'e saldırıp tekme attı. Gökgöz, bir süre olay yerinden uzaklaşmak zorunda kaldı.

Mağdur avukatı Murat Kemal Gündüz, "Star Madencilik çalışanı mağdur tanıklar, daha evvelki ifadelerini reddeddiler. Yani biraz ortalığı güllük gülistanlık gösterdiler. Ocakta herhangi bir terslik olmadığı yönünde beyanda bulundular. Ailelerin tepkisi bundan kaynaklanıyor. Daha önce gaz cihazının olmadığı, vakvakların çalışmadığı, mühendislerin gelmediği, arının drenajın yapılmadığı gibi v.s. gerçek durumu ortaya koyan tespitler olmasına karşın duruşmadaki beyanlarında bunları de belirttiler. O anda olayın heyecanıyla öyle demişiz diye ifadelerini değiştirdiler." dedi.

Avukat Gündüz, gazetecilerin, 'mahkeme neden gecikti' şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: "İki kez bilirkişi incelemesinden dolayı uzun zaman geçti. Ayrıca 2 bilirkişi raporunda da TTK Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı suçlanmış. Bu olayda kusurlu odlukları saptanmış; ama maalesef Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruşturma izni vermedi. Bu nednele TTK Yönetim Kurulu üyelerinin de adil ve etkin bir yargılanma olması için mağdur ailelerden Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptık."

Ölen işçi Ahmet Şeker'in annesi Havva Şeker, "Herkes önceden davacıydık diyenler, şimdi davacı değiliz diyorlar. Neden bu? Neden?" diye tepki gösterdi.

Saldırıya uğrayan Ayhan Gökgöz ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Benim arkadaşlarımın ifadesini değiştirdiği için bana tepki gösterdiler. Siz de gördünüz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Halbuki o arkadaşlar da olayda ölümden dönmüşlerdi. Olaydan 4 saat sonra kurtulmuşlardı. Neden böyle oldu anlamıyorum. Mahkemedeki ifadelerine bakacağım." ifadesini kullandı.

OLAY

7 Ocak 2013'te Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müesssesi maden ocağında meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde, taşeron firmada çalışan Köksal Kadıoğlu, Hasan Bozacıoğlu, Muharrem Yapıcı, Satılmış Arslan, Muhsin Akyüz, Ahmet Şeker, Yüksel Koca ve Hüseyin Kürekçi vefat etmiş, 1 işçi de yaralanmıştı.