Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Uzun Mehmet anıtındaki çalınan kazmanın yerine madenciler tarafından yaptırılan 'işçi kazması' yerine takıldı.

Ereğli'de yaklaşık 15 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 8 Kasım 1829'da Ereğli'ye bağlı Neyren köyündeki dere civarında kömürü bulan Uzun Mehmet anısına Ereğli sahil bandına dikilen heykelin 1 metrelik kazması çalınmıştı. Haberi gören bazı madenciler, yeni yaptırdıkları madenci kazmasını alarak heykele taktı. Akşam saatlerinde iş çıkışında sahil bandına gelen işçiler, heykele taktıkları kazmayı sağlamlaştırdıktan sonra heykelden indi. Madenciler adına konuşan Amelebirliği Ereğli Temsilcisi Çetin Yiğit, heykeldeki kazmayı çalanları şiddetle kınadıklarını ve kazmanın 20 defa çalınsa bile kendilerinin 20 defa aynı kazmayı yerine koyacaklarını söyledi.

Madenci kazmasına sahip çıkmayanın kara elmasa da sahip çıkmayacağı anlamına geldiğini kaydeden Yiğit, "Şimdi gerçekten üzülerek söylüyorum. Bu ülkenin sanayisi için insanların ekmeği için karaelması Ereğlimize, Zonguldağımıza, ülkemize kazandıran Uzun Mehmet'in kazmasının çalınması gerçekten üzüntü verici. Bunu yapanları gerçekten kınıyorum. Bugün kazmasına sahip çıkmayan Uzun Mehmet'in karaelmasına da sahip çıkamaz. Ben bir maden şehit çocuğu olarak Uzun Mehmet'in kazmasını yerine teslim etmeye geldim. Bundan da gurur duyuyorum. Bu zamana kadar sahip çıktığımız gibi yine sahip çıkacağız. Ben sadece şunu söylemek istiyorum; sadece Uzun Mehmet'i anma gününde sahip çıkılmaz. Her gün sahip çıkmak zorundayız. Buradan yetkililere tekrar sesleniyorum. Değerlerimize sahip çıkalım. Değerlerimize sahip çıkmazsak toplumumuzu bir şekilde bilinçlendiremeyiz. Zonguldak ve Ereğli'de biz Uzun Mehmet'i yeteri kadar koruyamıyorsak kendi karaelmasımızı da koruyamayız. Bundan sonra bu kazma çalındığı takdirde yine geleceğim yine aynısını, 10 defa çalınsa 20 defa yine kazma getireceğim. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum." dedi. Madenciler, kazmayı taktıktan sonra ayrıldılar.