Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden kazası ceza davasında, sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorgulanmasına devam edildi. Maden şehidi Kader Yıldırım’ın annesi Elmas Kaya, Doğru’ya tepki göstererek sorular sormaya başlaması üzerine mahkeme başkanı tarafından dışarıya çıkartıldı.

Elmas Kaya, “Sen hiç evlat acısı yaşadın mı? Evlat acısının ne olduğunu bilir misin? Biz anneler, evlatlarımızla birlikte öldük zaten. Siz lüks arabalar içinde gezerken biz evlatlarımızı kucağımızda taşıdık.” diyerek tepki gösterdi. Kaya, sakinleşmesi için salon dışına çıkarıldı.

HAVANIN TERS ÇEVRİLMESİ

Sorgulama sırasında müşteki avukatlarından Mustafa Çoban, sanık Doğru'ya madendeki havanın ters çevrilmesi kararını kimin verdiğini, içeride çalışan veya yaralı varken havanın ters çevrilmesinin nasıl bir etki oluşturacağını sordu. Ramazan Doğru, şu cevabı verdi: “Havanın ters çevrilme kararı, ruhsat sahibi ve fenni nezaretçi eşliğinde verilir. Bu karar, heyet halinde alındı. TKİ yetkililerinin de olduğu bir ortamda bu karar alındı. Saat 18.00 sıralarında alınan bir karardı. İçeride çalışan insanların olduğu bir ortamda, havanın ters çevrilmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bu, çalışanlara zarar verir.” Bunun üzerine Av. Çoban, “O zaman bu kararı aldığınızda, içeride kimsenin yaşamadığına dair bir kanaat oluştu sizde? Kimsenin yaşamadığına mı karar verdiniz de havayı ters çevirdiniz? Çünkü ben Soma bölgesi avukatıyım ve geceyarısı madenden yaralı işçiler çıkarıldığına şahit oldum.” dedi. Sanık Ramazan Doğru ise havanın ters çevrilmesiyle en azından birilerini kurtarabilmek istediklerini ve bu sayede 150 işçinin madenden sağ çıkarıldığını belirtti.